Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2022. március

A főszerkesztő üzeni

 

MINŐSÉGBEN, BIZTONSÁGBAN

Márciusi lapszámunk mellékletében is gépesek, pontosabban képesek vagyunk arra, hogy saját tapasztalataink alapján elemezzünk és értékeljünk olyan eszközöket, melyek megkönnyíthetik az asztalosok munkáját. Azt, hogy mennyire és hogyan, egy Bosch akkus fúró-csavarozó és egy Makita élmaró kapcsán elemezték szakembereink. A gépmustra alkalmával külön cikkben pedig azt is összehasonlítottuk, hogy mit tudnak az élmarók.

A faanyag természetes látványa, illata és tapintása lelki élményt is okozhat az emberek számára, azt azonban egy másodpercre sem szabad elfelejteni, hogy a faipar veszélyes üzem. Mégis, a munkavédelmi előírások mellőzése elég gyakori – munkáltatói és munkavállalói oldalról egyaránt. A munkavédelmi eszközök frontvonalában találjuk az egyéni védőeszközöket, melyek sokszor az egyetlen védőpajzsot jelentik a baleset elkerüléséhez. Egy asztalosműhelyben a munkavédelmi lábbeli is kötelező tartozék. Írásunkban azt járjuk körbe, milyen szempontok alapján kell ezeket a cipőket kiválasztani, hogyan kell hordani, s hogy pontosan miért is kell viselni. Elősegítheti a viselést az a nem elhanyagolható tény, hogy a munkavédelmi lábbelik terén nem csupán a funkció és a kényelem tekintetében volt tetten érhető változás, hanem a dizájn terén is. Így ma már egyre többen keresik a ránézésre divatos sportcipőnek tűnő munkavédelmi terméket. Ami nemcsak szép, de véd is!

A dizájn központi szerepet kap Zöld Zoltán életében is, aki asztalosként mindig arra törekszik, hogy a dizájn és a funkció együtt valósuljon meg. Mindent megadott volna azért is, hogy fogékony és jó eszű asztalostanulók oktatója legyen, s hogy mesteréhez hasonlóan ő is átadhassa a tudását, megtaníthassa a mesterség minden csínját-bínját. Sajnos, gyorsan megtapasztalta, hogy nincs türelme olyan fiatalokkal foglalkozni, akiket nem érdekel igazán az asztalosság és annak számtalan szépsége, ezért aztán az oktatás útja helyett csakis a saját útját járta – méghozzá határon túli sikerekkel. A lakberendezés során a szórakoztató technikai eszközök elhelyezésére is kiemelt figyelmet fordítanak, hiszen a nappali a családok többségének életében az otthon leglátogatottabb helyszínének számít. Egy látványos médiafal, valamint egy egyedi tervezésű és elegáns hifiállvány nagyot lendíthet a helyiség eleganciáján, modernitásán. Lapszámunkban mindkettőre találnak példát.

Az elegancia és a minőség alapkövetelmény a REHAU számára, amely a fejlesztései során mindig szem előtt tartotta, hogy a modern, egyenes vonalvezetésű, monolitikus bútorok leghangsúlyosabb eleme a frontfelület és annak egysége, melynek makulátlan kialakításához precíz mérnöki munkára, s megfelelő high-tech anyagokra van szükség. A német cég által kifejlesztett RAUVISIO crystal az üveghez képest tízszer nagyobb törésállóságú, miközben közel ötvenszer könnyebb.

Faipar.hu