Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2022. április

A főszerkesztő üzeni

 

MINDEN SIKERES KIVITELEZÉS A RÉSZLETEKBEN REJLIK

Télen rövidebbek a nappalok, az ember nehezebben veszi rá magát a munkára sötétedés után, de így, tavasz közepe táján kitolódik a világos órák száma, több mindenre jut idő. Néhány órával többet tudunk szánni az aznapi feladatra, s állítom, még a munka is könnyebben megy ebben az időben. Nem mellesleg, a családdal is több hasznos időt tudunk tölteni munka után a friss levegőn, ami a feltöltődés szempontjából nagyon fontos.

A tavasz beköszöntével indulnak a szabadtéri felújítások és munkálatok, ami azt jelenti, hogy egyre több kültéri faipari kivitelezéssel keresik meg az asztalost. E havi számunkban mi is kimegyünk a friss tavaszi levegőre, a szabadtéri famunkákkal foglalkozunk. Áttekintjük azokat, amiket gyakrabban kérhetnek tőlünk a megrendelők a családi házaknál, vagy az udvarokon. Egy szép új garázsajtó igény szerint szigetelve, egy egyedi előtető, ami harmonizál a ház többi részével, vagy épp egy különleges kerti pavilon… Írunk a kivitelezéshez szükséges alapanyagok jellemzőiről, melyik faanyagot milyen munkálatokhoz érdemes választani. Az elvégzett munkák munkadíjainak megállapításához jól jöhet a rezsiórabér cikkünk, ami az optimális árképzés részleteit veszi górcső alá. Hoztunk egy beszámolót az idei OtthonDesign szakkiállításról, míg a gépmustra rovatunkban a szúrófűrészeket hasonlítjuk össze, továbbá írunk arról is, hogy ezeket a gépeket milyen szempontok alapján érdemes kiválasztanunk.

Legyen szó munkaügyben bármilyen felkérésről és megkeresésről, nagyon fontosnak tartom, hogy a legapróbb részletekig járjuk körbe az adott témát. Hallgassuk meg alaposan, mit szeretne a megrendelő, adjunk szakmai tanácsot, készítsünk látványtervet, költségvetést, s amit a legfontosabbnak tartok, hogy készüljön megbízási szerződés. Egy összetett szerkezetnél több olyan részlet is megbújhat, amit a megrendelő előre nem láthat. Továbbmegyek, sokszor mi, kivitelezők sem látjuk, hogy egy adott feladatrész hogyan áll majd össze. A feladat kivitelezésére többféle megoldást találhatunk persze, de elképzelhető, hogy miután elkészültünk, az alkotásunk nem tetszik majd a megbízónknak. A munkánkba természetesen rengeteg munkaórát fektettünk, lezárnánk az adott projektet, erre kezdődhet egy olyan átalakítási folyamat, ami már biztos, hogy csak keserű szájízzel fogadható el a megbízó részéről. Térjünk ki minden apró részletre, segítsük a megbízónkat, ezáltal a saját munkánkat is könnyebbé tesszük, mert a munkafolyamat lezárása nem ütközik majd nehézségekbe. Egy megbízási szerződés nemcsak az ügyfelet védi, hanem a kivitelezőt is. Sajnos a mai világban egyre nehezebb arra alapozni, hogy valaki rendes ember és szépen mosolyog. Manapság már kevés a munkamegrendelésnél, hogy egymás kezébe csapunk és ezzel „pecsételjük meg”, hogy minden rendben lesz. Rögzítsük szerződésbe a megrendelő részletes igényei mellett, hogy mi, mint kivitelező, milyen munkamenetben tudjuk vállalni a feladatot. Írjuk bele a szerződésbe a kiválasztott alapanyagokat, a munkadíjat, az egyéb költségeket, az építés helyszínére vonatkozó feltételeket, valamint a pontos határidőket. Csatoljuk a szerződés mellé a látványtervet és a költségvetést, a felmérés során készült helyszíni fotókat. Fontosnak tartom leírni azt is, hogy menet közben adunk-e lehetőséget bármilyen módosításra, s ha igen, akkor milyen feltételekkel.

Legtöbb esetben az ember segítőkész, de vannak olyan utólagos igények, melyeknek a módosítása már egyszerűen az időbe nem fér bele, mert már indítanánk a következő munkát. Egy részletes megbeszélésre fordított idő a megrendelő és a kivitelező között úgy gondolom, hogy mindenképp kifizetődő tud lenni. Jó érzés, amikor elégedett ügyféltől jön el az ember, mindenféle keserű szájíz nélkül, s büszkén tölti fel az elkészült munkájáról a fotókat a céges weboldalára, Facebook-oldalára. Ne legyünk álszentek, jól tudom, lesz olyan helyzet, hogy a legprofibb kommunikációs készség és tervezés, vagy bármilyen szerződés is kevés lesz, de egy stabil alapot biztosíthat. Legyünk türelmesek, előrelátók, mert még a mai napig aktuális, hogy a jó munkának nem kell cégér. Mindenkinek konfliktusmentes munkát kívánok!

Faipar.hu