Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2022. május

A főszerkesztő üzeni

 

KREATÍV KONYHA

Az egész magyar nyelvterületen ismert konyha szavunk 1206-ban helynévként bukkant fel, cuhna alakban. A szó ókori, latin eredetű. A klasszikus kultúra és a kora középkori műveltség sok elemével együtt kettős közvetítéssel az ófelnémeten át valamelyik szomszédos szláv nyelvből (valószínűleg horvátból vagy szlovénból) vette át népünk.

Konyha megnevezéssel jelölte a magyar parasztság a középmagyar háztípus elterjedésterületének számos pontján, elsősorban az Alföldön a sütésre, főzésre szolgáló helyiségben (pitvar) beépített tűzhelyet, padkát, gyakran a kéményalja közepére épített középpadkát. Az ötvenes évektől napjainkig tartó időszakot folyamatos fejlődés, új technológiák megjelenése, újabb épületgépészeti vívmányok, modern asztalosipari megoldások jellemzik. A villany és a gáz megjelenése után a konyha legfontosabb pontja, a tűzhely mozgathatóvá vált, ezáltal az egész konyha mobilis, tervezhető, egyedien kialakítható lett.

Megjelentek a forgácslapok, a vízálló felületek, majd a munkalapok, a bútorszerelvények (pántok, zsanérok, mágneszárak, fiókbehúzók) is. A konyhákat funkciója szerint osztották fel, a tervezésben is előkerültek a tárolásra, előkészítésre, sütés-főzésre, tálalásra és az étkezésre alkalmas bútorok. Egységes rendszerekkel és elemekkel megindult a konyhabútorok tömeges gyártása, majd ennek megfelelően a ’90-es évektől új dizájnelemek is megjelentek az egyre bővülő piacon. Szabadon mozgatható elemekkel, a dizájn egyre fontosabbá válásával pedig lehetőség nyílt az egyre egyedibb, az otthon többi elemével is tökéletes egyensúlyban lévő konyhabútorok tervezésére is. Napjainkban hatalmas a kínálat a konyhaépítéshez szükséges alapanyagokból. Bútorlapgyártók színmintáiból, a hagyományos famintázatú színektől, az egészen extrém, csillogó, magasfényű mintákig, számtalan lehetőség közül választhatunk. A bútorkellék-forgalmazóknál nincs olyan eleme a konyhának, amire ne találnánk valamilyen praktikus vasalatot. Egy egyedi konyhabútor készítése időigényes feladat, számolnunk kell a felmérés, tervezés, anyagkiírás, alapanyag- kiválasztás, beszerzés, ügyféllel való egyeztetés sokszor macerás lépéseivel. E havi lapszámunkban a konyha és annak tervezése került a középpontba. Bízunk benne, hogy a kedves olvasó tud majd ihletet és ötletet meríteni írásainkból. A konyha készítésének minden fázisát érintjük, és áttekintjük az építéséhez szükséges elemeket. Első körben lakberendezővel beszélgetünk az idei trendekről, stílusokról, majd betekintünk a konyhatervezés rejtelmeibe és a modern konyhatervező programok kínálta lehetőségekbe.

Tippeket adunk a konyhagépekhez, és felépítünk egy komplett konyhát. Írunk az idei konyhakiállításról is, amelyben friss trendekről számolunk be olvasóinknak. Az e havi gépmustrában a konyhaépítéshez elengedhetetlen csavarbehajtók közül mutatunk be párat, valamint kétrészes cikksorozatunkban a leggyakrabban használt fiókvasalatokról írunk. A konyhabútor készítése egy összetett folyamat, aminek során rengeteg apró részletre kell odafigyelnünk. Érdemes többször átszámolni a tervezett elemek méreteit, hogy a beépítésnél aztán ne legyenek gondok. A saját kezünk által készült konyha, amint egy egységben kezd el működni, valamint az elégedett megrendelő dicséretei kárpótolnak bennünket a tervezésbe fektetett időért. Úgy gondolom, hogy az elkészült konyhabútor munkadíján felül sokunknak ez is fontos szempont. Így tudunk majd igazán kreatív munkákat megvalósítani. Mindenkinek kellemes időtöltést kívánok a cikkek olvasásához.

Laukó Zoltán