Zöld ajtó, zöld polc

Első olvasatra talán az említett színre – amelynek különböző árnylatairól a természet ihlette nyugalom jut az ember eszébe – gondolunk, utána azonban már a környezetvédelemre asszociálunk. Az építkezések és a belső tér kialakítása során is nagy hangsúlyt kap a fenntarthatóság és az egészségvédelem, a beltéri levegő minősége.

A gyártók pedig igyekeznek megfelelni a magas elvárásoknak a praktikum és az esztétikum mellett az előzőekben említett kritériumoknak is. A freiburgi Sentinel Haus Institut (SHI) 2007 óta vizsgálja az építkezések és felújítások során használt termékeket. Az adatbázisuk az „egészséges életet biztosító építési termékek” kategóriába sorolja azokat, amelyek nagyon alacsony károsanyag-kibocsátásúak, ezáltal ártalmatlanok az egészségre. A Huga – melynek beltéri ajtóit egy független laboratórium teszteli – nyílászárói rendszeresen kiállják a próbát, így az SHI „zöld polcán” kaptak helyet.  

A levegő minősége szempontjából nagyon fontos az épület helyiségeinek levegő-hálózata is. Mivel a modern, energiatakarékos házak komoly burkolattal rendelkeznek, nagy jelentősége van az egyes helyiségek közötti légcserének zárt ajtóknál. Ezért a hagyományos ajtókialakítás helyett egy szellőzőrácsot építenek be az ajtólapba. Egy másik lehetőség az úgynevezett túláram-tömítések alkalmazása. A szabványos rendszertömítés helyett ezeket a fakeret fogadóhornyába illesztik. A tömítések fehér, világosbarna, világosszürke és fekete színben kaphatók. A keret metszése – oldalt fent – is a légcserét biztosítja. A negyedik lehetőség az, amikor az   ajtó alja igény szerint 5–15 mm-rel rövidül.

Forrás: www.huga.de


Tetszett a cikk?