Egyetemi hírek - 2024. május

JAF Akadémia: Faépítészet szakmai nap Sopronban

 "Faépítészet a jövő záloga - A CLT technológia és tervezési szempontjainak bemutatása" címmel rendezte meg szakmai napját a JAF Holz Magyarország április 25-én, aminek a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontja adott helyszínt. A szakmai előadások során, nagy tapasztalattal bíró nemzetközi és hazai előadók osztották meg faépítészeti ismereteiket az eseményre regisztrált szakemberekkel.

A JAF Akadémia nagy sikerű, faépítészeti rendezvény sorozatának soproni állomásán köszöntőt mondott professzor dr. Magoss Endre egyetemi tanár, a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar dékánja. Ezután Föőr Róbert okl. faipari mérnök, a JAF Akadémia szakmai előadója mutatta be a céget, a CLT technológiát és referencia épületeket. Valamint a szakmai nap folyamán előadást tartott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar részéről dr. Hantos Zoltán egyetemi docens, tartószerkezet-tervező és Horváth Kund PHD hallgató, okl. építőmérnök tartószerkezeti tervező, építési szakértő is.


Hallgatói sikerek a Fény Mestere nívódíjon!

A Kreatívipari Intézet hallgatói három díjat is elhoztak a Fény Mestere nívódíj pályázatáról. Gyémánt Ádám Dániel, Horváth Marcell (építőművész MA), Deme Kevin Szabolcs (tervezőgrafika MA) hallgatók a Magyar Építőművészet Junior különdíját, Harangozó Zsófia (formatervező MA) pedig a Junior Master of Light 2024 hallgatói díjat és a  Borz Kováts Sándor Ifjúsági különdíjat vehette át.

A 2015-ben alapított A Fény Mestere nívódíjat a Lisys-Project Kft. azért hívta életre, hogy a világításkultúra fejlődését előmozdító alkotásokat jutalmazza, és a szakma látóterébe helyezze az újító gondolkozású, innovatív megoldásokkal dolgozó szakembereket. A díjátadó rendezvény az egyik legjelentősebb világítástervezési esemény hazánkban. Ahogy eddig minden alkalommal, Junior Master of Light hallgatói pályázatot is kiírták, amit az ERCO támogat. Idén minden várakozást felülmúló volt az érdeklődés, rekordszámú pályázat érkezett. A közönségszavazáson leadott voksok száma is bőven meghaladta a korábbi év mutatóit.

A Junior Master of Light 2024 hallgatói díjat Harangozó Zsófia, a Kreatívipari Intézet formatervező MA hallgatója a LightWave – Beltéri világítótestek című pályaművel nyerte el. Zsófia az alapszakon készült diplomatervével pályázott, ami egy természetes geometriájú, napfény inspirálta belső világítótest család terve. A LightWave lámpálk sajátossága, hogy természetes formákat hoznak létre a mesterséges környezetben. Az üvegből készült lámpák megjelenítik a fény hullámait, hogy kellemes hangulatot teremtsenek otthonunkban. A 2022-ben megvédett diplomamunka témavezetője Üveges Péter formatervező művész, művésztanár, Polyák János formatervező művész, egyetemi docens pedig konzulensként segítette a hallgatót. Pályázatra Nagy Máté egyetemi docens segítségével készült fel. Az alkotás sajátossága, hogy a tervhez prototípus is készült, Bárudvarnokon a „Goszthony Mária” Nemzetközi Üveg Alkotótelepen. Zsófia szintén elnyerte Magyar Belsőépítész Egyesület (MABE) által átadott Borz Kováts Sándor Ifjúsági különdíjat.

A Magyar Építőművészet Junior különdíjat kapta a Gyémánt Ádám Dániel, Horváth Marcell, Deme Kevin Szabolcs építőművész MA és tervezőgrafika MA szakos hallgatókból álló csapat A fény origamija című a pályázatára. A pályamű egy kinetikus árnyékoló rendszer, amit a Soproni Egyetem P épületének aulájába terveztek. A papírhajtogatástól inspirált formák és a világítás összhangja új értelmet ad a térnek és a fénynek. A világítás mellett egy látványos felületet keletkezik, ami a hajtogatásminta szerint többféle anyagból készíthető el. A pályázatra az őszi projekthét keretében megrendezett Origami worshopon készült fel a három MA szakos hallgatónk, témavezetőjük Nagy Máté egyetemi docens.


Csomagolási világverseny elismeréseinek átadása a Soproni Egyetem

A szakmai hét zárórendezvényén kerültek átadásra a WPO WorldStar Global Packaging Awards Student 2024 csomagolási világverseny díjai, ahol a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar Kreatívipari Intézetének hallgatói szép sikereket értek el.

Nyolc hallgató elismerő oklevelet kapott, Sztaskó Kíra Fanni ezüst, Varga Adrienn Barbara pedig arany minősítésben részesült. A díjak átadásában Nagy Miklós, a Csomagolás és Anyagmozgatási Szövetség szakmai főtitkára és prof. dr. Magoss Endre, a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar dékánja működött közre.


Formatervező diplomamunkája az Országos Kerámiaművészeti Triennálén

Pintér Viktória nemrég végzett hallgatónk, aki tavaly védte meg A csokoládétálalás porcelánjai című diplomadolgozatát formatervező művész MA szakon. A diploma folyamat keretében Viktória magas minőségű édesség tálalásához tervezett luxus kivitelű eszközöket a soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda igényei szerint.

Az Országos Kerámiaművészeti Triennálé helyszíne Pécsett a Zsolnay-negyedben található m21 Galéria, és a kortárs magyar kerámia- és porcelánművészet új értékeit mutatja be. A pályázatot idén is óriási érdeklődés kísérte: a Triennálén a zsűri döntése alapján 100 alkotó több mint 200 munkáját láthatjuk, így a tárlat a hazai művészi kerámia szakma eddigi legnagyobb kiállításának mondható.

A porcelánból készült prototípusok egyetemünk külső oktatási helyszínén a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban készültek. A diplomamunka témavezetője dr. Molnár László egyetemi docens, belső konzulensek: dr. Polyák János egyetemi docens és Üveges Péter művésztanár. A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda részéről Harrer-Abosi Beatrix látta el a külső konzulensi feladatokat.


UNESCO elismerésben részesül a Soproni Egyetem a „kézműves üvegkészítés tudásáért”

Hat európai állam közös kezdeményezésére került fel „A kézműves üvegkészítés tudása, mesterségbeli technikája és képességei” című örökségelem az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. A Soproni Egyetem, Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar, Kreatívipari Intézete a szilikátok, azon belül az üvegtervezés indusztriális design szakterület keretében oktatja az üvegkészítés tudását (BA) és (MA) szinten, így húszéves képzési múlttal kapcsolódik az UNESCO célkitűzéséhez. A felterjesztést Csehország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Németország és Spanyolország közösen kezdeményezte, az emberiség nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudásának gyűjteményébe a speciálisan európai eredetű üvegművességet.

A Soproni Egyetem, mely a világ „Green Metric” egyetemi listáján az első száz környezettudatos campus között szerepel, szakirányként működteti Kreatívipari Intézetében a szilikátipari képzést. Az üveg a formatervezésben kiemelkedően fontos, nagy tartósságú és szinte korlátlanul újrahasznosítható anyag. Az itt működő formatervező műhely célja az indusztriális „craft” szemlélet meghonosítása, melynek lényeges eleme az iparvállalatokkal való szoros együttműködés az egyedi hozzáadott érték kibontakoztatása érdekében. Ipari partnereink oktatás, szakmai gyakorlat, diplomamunka és különféle pályázatok keretében támogatják a hallgatókat szakipari konzultációval és prototípusok elkészítésével. Az itt kihelyezett oklevél elismeri mindazon iparvállalatok mecenatúra tevékenységét, akik évtizedek óta hozzájárultak az oktatás magas színvonalához.

Az elismerő oklevelet Polyák János egyetemi docens, a formatervező műhely vezetője vette át 2024. április 24.-én Budapesten a VI. GlasSpring: Glass is Forever // Az üveg örök! című kiállítás nyitóünnepségén a Klebelsberg Kultúrkúriában. Az oklevelet Dr. Réthelyi Miklós Akadémikus, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, Zánki-Tóth Enikő a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság Közösségi Művelődési Főosztályának főosztályvezetője, dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság vezetője adta át Dr. Réthelyi Miklós beszámolója és köszöntő beszéde után. Az átadónak otthont adó jelentős szakmai kiállítást Pattantyús Gergely Ferenczy-díjas üvegtervező művész nyitotta meg.


Tetszett a cikk?