„Die Gute Form 2023” tervpályázat

Idén is lehetett pályázni a „legjobb forma” díjért. A legjobbakat, május 15–19. között a Tischler Schreiner Németország szervezésével berendezett standokon lehetett megtekinteni a hannoveri LIGNA kiállításon. A tervpályázat fénypontja a vásár utolsó napján megrendezett díjátadó volt.

A „Die Gute Form" tervpályázat a kiválóan megtervezett ács- és asztalosmunkákat díjazza. A szakma céhes szervezete minden évben összehangolja azt – először céhes, majd állami és végül szövetségi szinten. Minden szinten szakértő zsűri választja ki azokat a darabokat, amelyek továbbjutnak a következő körbe. A csúcspont az országos döntő, ahol az állami győztesek darabjait mutatják be a nagyközönségnek. Hagyományosan ez a kiállítást évenként váltakozva rendezik meg a hannoveri LIGNA vagy a müncheni Nemzetközi Kézműves vásáron. A három országos díjazott mellett a „Fitting”, „Tömörfa” és „Felület” különdíjasokat választják ki. Emellett dicséret is adható, s megszavazható a közönség kedvence is. Természetbeni és pénzjutalmak várják a versenyzőket, valamint belépő a tehetséges diákok kézműves programjába.

A „Die Gute Form" a tervezés fontosságára összpontosít. A verseny célja, hogy motiválja a fiatalokat, hogy korai szakaszban foglalkozzanak a témával. A gyakornokoknak gondolniuk kell egy kortárs dizájnra, hogy aztán tanáraik támogatásával megvalósíthassák.

A verseny minden szintjén független zsűri értékeli a munkákat az alábbi szempontok szerint:

  • Ötlet – az ötlet függetlensége és minősége
  • Forma – az ötlethez kapcsolódó formai tisztaság vonalaival, struktúráival, arányaival, valamint anyag- és színkompozíciójával
  • Funkció – használati minőség a cél, a kezelés és az ergonómia szempontjából
  • Építés, kivitelezés – munkaorientált konstrukció a formához, a funkcióhoz és az anyaghoz kapcsolódóan.

A „Die Gute Form” versenyen való részvétel előfeltétele a szakmunkásvizsga letétele. A nevezők vizsgamunkája a versenymunka. Formáját tekintve meg kell felelnie a mai ízlésnek, a korábbi stíluskorszakok replikái nem megengedettek. A pályamunkát a résztvevőnek saját magának kell megterveznie és – a vizsgaszabályzat alapján – ésszerű határidőn belül elkészítenie. A szövetségi döntőkre való kvalifikáció az egyesületi és állami szintű előversenyeken keresztül történik.

Érdemes átböngészni az elkészült pályaműveket, rengeteg kreatív ötlettel és megoldással találkozhatunk.

Itt pedig megtekinthetjük az első három helyezett pályaművét:

 

Forrás és fotók: https://www.tischler-schreiner.de/


Tetszett a cikk?