A jövő ablakai

Az 1980-as évekig az ablakok fő funkciója szinte kizárólag a nappali fény és a friss levegő biztosítása volt. Időközben azonban az alkatrészek elképesztő fejlődésen mentek keresztül. Frank Lange, az Ablak és Homlokzat Szövetség ügyvezető igazgatója (Verbands Fenster und Fassade) mutatta be a legfontosabb újításokat és trendeket a modern ablakok területén.

A mai intelligens technológia három fő előnyt kínál otthonunk számára: egészséget kényelemmel, valamint biztonságot és energiatermelést. 

Az érzékelőkkel ellátott ablakok rögzítik a szobahőmérsékletet, a CO2-értékeket és a levegő minőségét, továbbá automatikusan szabályozzák, mikor kell kinyitni és becsukni az ablakokat.

A programozható jelenlét-szimuláció segítségével a házban be- vagy kikapcsolható a világítás, az ablakok automatikusan becsukhatók, a redőnyök pedig felhúzhatók vagy leengedhetők a nagyobb biztonság érdekében. Az ablakokon és ajtókon lévő érzékelők pedig azonnal jelzik okostelefonon a betörési kísérletet.

Az automatizált ablakok emellett segítenek a lehető legalacsonyabb szinten tartani otthonunk energiafogyasztását is. Ősszel és télen például a beérkező napfényből származó naphőt optimálisan hasznosítják és beépítik a fűtési szelepek automatikus szabályozásába.

Kapcsolható üvegezés

A redőnyök és külső reluxák által biztosított automatizált napvédelem mellett a meleg nyári hónapokra egy különleges újítás is jut. Az úgynevezett kapcsolható üveg képes megváltoztatni az átlátszóságát. Ez távirányítóval vagy automatikusan történik. Az üveg tejes, átlátszó, sötét vagy színes lehet. Ily módon az üveg véd a túlzottan forró napsugarak ellen és biztosítja a helyiség jó klímáját. Ráadásul, a nem kívánt pillantások is kívül maradnak.

A kevesebb több: vákuumszigetelő üvegezés

Egy másik újítás a vákuum hőszigetelő üveg. Ez a rendkívül hőszigetelő üvegezés könnyebb és lényegesen vékonyabb is, mint a háromrétegű üvegezés. A trükk: vákuumos üvegezésnél az ablaküvegek közötti üreg vákuumból áll, így ebben a levegő- és gázmentes térben hiányzik a hőt vagy hangot szállító hordozó közeg a belső és a külső üvegtábla között. A vákuum hőszigetelő üvegezés ideális azok számára, akik magas szintű hőszigetelést szeretnének, vékony ablak profilokkal. 

Ezen kívül sok más új megoldás is található a modern ablakok világában: új nyitási változatok, új vázanyagok, fenntartható termék- és gyártási folyamatok, zajvédelem és digitalizálás. Az okosotthon-alkalmazásokkal, az automatizált napvédelemmel és a kapcsolható üvegezéssel együtt az építtetők mindent megtalálnak, amit a modern ablakoktól elvárnak: nyitott, világos helyiségeket a nagy felületű üvegezésnek köszönhetően. Továbbá digitális alkalmazásokat a lehető legjobb betörés elleni védelem érdekében és egyéb rendkívül hatékony konstrukciókat, amelyek a napenergiával kombinálva jelentősen hozzájárulhatnak a klímavédelemhez is.

Forrás:
www.window.de
Bm-online.de
Fenster-können-mehr.de
haverkamp.de


Tetszett a cikk?