Több mint alu-fa

Az alu-fa kombinációjú ablakszerkezetek előnye abban rejlik, hogy alkalmazásukkal a felhasználó  megkímélheti magát a fa nyílászárók esetében oly sok bosszúságot okozó időszakos ápolás és  felületkezelés problémájától. Továbbá a műanyag és tisztán fémszerkezetű megoldásokkal szemben,  belülről megmarad a természetes fa látványa és érzése, az a kis plusz, amit otthonosságnak nevezünk.

Egy korszerű alu-fa rendszerű nyílászáróba műszaki értelemben nem igazán lehet „belekötni”,  gyakorlatilag mindenféle szempontot vizsgálva jó választás. A természet erejével szembeni  kimagasló ellenállóság talán a legnagyobb „ütőkártya”. A fémrészek nagy hővezető képességéből  fakadó hátrányt megfelelő szerkezeti kialakítással ki lehet küszöbölni, és ezt a gyártók meg is  teszik. Az alumíniumburkolat szinte bármilyen RAL színben elérhető, az ügyfél szabadon választhat.

Persze íves szerkezetek korlátozottan gyárthatók, és az alkalmazható profilok formai választéka is  véges, de az esetek többségében ez nem jelent problémát. Az ár? Az bizony kicsit borsos. Cserébe viszont az ügyfél többet is kap. A fa nyílászárók elsősorban magas minőségű borovifenyőből  készülnek, de vörösfenyő, lucfenyő és meranti alapanyagok használata is igen elterjedt. Az  esztétikum érdekében, alu-fa ablakoknál különösen érdemes olyan frízt választani, melynek belső  oldala hibátlan és hosszanti toldásoktól mentes.

És ha a tervező cseresznyefából készült ablakot szeretne? Vagy netán a megrendelő (felesége) a parkettához illő kőrisből kér nyílászárót a nappaliba? Ma már semmi sem lehetetlen, legalábbis hazánkban, a debreceni Civis Fa Kft.-nél úgy látszik, nem.

A Vass Csaba és cége által fejlesztett Captain-wood nyílászáró rendszer lényege, hogy kívülről egy speciális módszerrel, alumínium lemezborítással véglegesen időjárásállóvá teszik az ablakokat, és ebből kifolyólag a belső oldalon alkalmazható szinte bármilyen fafaj, amelyek egyébként nem is  feltétlenül alkalmasak nyílászáró gyártására. Például dió, cseresznye, kőris, bükk(!) bútor minőségű  belső borítással lehet kérni az ablakokat.

A saját gyártmányú alumíniumborítás PU-ragasztással kerül rögzítésre – a módszer jelenleg szabadalmi eljárás alatt van. Az így védett belső oldal látszó  része 13–16 mm vastag nemesfa borítást kaphat, és végeredményben a bezárt állapotú nyílászárót  szemlélve – gyönyörködve – úgy tűnik, mintha az egész szerkezet pl. cseresznyéből készült volna.  További előny, hogy az új technológia lehetővé teszi a mind divatosabb, környezetbarát, természetes, növényi eredetű favédő anyagok alkalmazását is.

Sokéves fejlesztés és „finomítás” eredménye a ma már kipróbált, végleges változat. Vass Csaba, az ötletgazda és cégtulajdonos vállalkozása egyelőre a hazai piacot célozza meg, az igen versenyképes áraknak is köszönhetően nagy sikerrel. A ma még kevésbé ismert technológiában nagy potenciál van – korrekt partnerek jelentkezését várják a terjesztés és a gyártás területére egyaránt.

Forrás:
Civis Fa Kft.,
www.civisfa.hu


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-augusztus-12-13


Tetszett a cikk?