Nyílnak a távlatok

Egy nemzetközi kiállítás nem csak az innovációkról szól – a találkozások számára is remek színtér. Az idei Ligna arra is alkalmat szolgáltatott, hogy a Famasz (Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége) elnökétől naprakész információkkal szolgáljunk olvasóinknak nyílászáró mellékletünkben. Kala Tiborral beszélgettem.

– Ahogy az interjúra készülődtünk, az általad megemlített történések kapcsán egy rendkívül mozgalmas és eseménydús állapotot érzékelek a szövetség körül. Kiragadnál pár pillanatképet?

– A Construmával kezdeném, hiszen a szövetség is kiállított az idei építőipari seregszemlén. Ez egy nagyon komoly előrelépés. Egyrészt jelenlegi tagjaink élőben tapasztalhatták meg az érdekképviselet jelentőségét. Másrészt a komoly szándékú látogatókban tovább erősödött a bizalom a magyar gyártók irányába. A standot egyébként a Hellowood tervezte. Itt említem meg azt az egyezségkötési szándékot a Hungexpo Zrt.-vel, miszerint jövőre a Famasz-tagok egységes arculat mellett állíthatnak ki. A Construmán tartottuk továbbá a második kreditpontos konferenciánkat, ami az építészek, a fa nyílászárók, valamint a szövetség tagjainak szorosabb együttműködését hivatott előmozdítani, emellett segíti a termék- és piacismeretet is, más szavakkal a friss és rugalmas hozzáállást. Ami a szervezeti működésünket illeti: létrejött a tanácsadói testületünk, ahol három pozíciót töltenek be a beszállítók, öt hely lett kiadva a gyártók számára, és egy helyet a kereskedelemből lehet betölteni. A testület évenként frissül. S egy egészen új, pár órás esemény pedig, hogy egy világméretű faiparigép-gyártó is a sorainkba lépett a Ligna ideje alatt, 32. tagként.

– Melyek lesznek a következő hónapok fontosabb programjai?

– Solar Decathlon verseny támogatására kért fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Mi biztosítjuk a nyílászárókat a magyar csapat részére ezen a népszerű innovációs házépítő világversenyen, melyet egyébként idén Magyarország rendezhet. Az elsősorban jó hírt hozó részvételt a saját önköltségükkel támogatták a részt vevő tagok. Továbbá október 17–18-án Győrben tartjuk azt a kétnapos ablakszemináriumot, amit az egyetem építészkarán szervezünk. Az eseményt konferenciával, üzemlátogatással, bemutatókkal fogjuk gazdagítani. Kiemelném még a műemlék jellegű új ablakok kidolgozásának ügyét, melyet a megfelelő építészeti-kormányzati hivatallal karöltve szeretnénk megvalósítani a következő évtől kezdve.


Kapcsolódó dokumentum:


fejlemenyek-a-famasz-haza-tajan-nyilnak-a-tavlatok


Tetszett a cikk?