Japán fehérfenyő (Pinus parviflora)

A Japán fehérfenyő természetesen Japánban őshonos – és 1300–1800 méterrel a tengerszint felett nő. A fa eléri a 15–25 méter magasságot, lombja ezüstös kék. Kúp koronájú fává nő. Jellemzően a savanyú talajt kedveli.

A Japán fehérfenyő a haploxylon, „selyemfenyő” csoportba tartozó öttűs faj. Japánban a kertek szinte elképzelhetetlenek nélküle: ernyői hozzátartoznak az ottani növénycsoportok hangulatához. Nyugat-Európában főleg gyepfelületeken szoliterként vagy kisebb csoportokba ültetik. Hagyományos bonsai fa.

A világon az egyik leghíresebb az a bonsai, amely túlélte Hirosima bombázását.

A fát 1625-ben, tehát 396 éve ültették, s már hat generáción keresztül a Masaru Yamaki család gondozásában állt, amikor 1945. augusztus 6-án az amerikaiak ledobták az atombombát. A család birtoka mintegy 3 kilométerre volt attól a helytől, ahol földet ért az a bomba, amely körülbelül 100 ezer embert ölt meg. 


A hirosimai bombázást túlélő japán fehérfenyő bonsai, mely az Amerikai Nemzeti Arborétumban található

Masaru Yamaki 1976-ban odaadományozta a fát az Egyesült Államoknak, megalakulásának kétszázadik évfordulójára. A kötődés ajándéka volt – két különböző kultúra összekapcsolása, egyben az országok között a második világháborút követő években kialakult baráti kapcsolat szimbóluma is.

Más néven: leányfenyő


 

Forrás: 
Dmkert.hu
bonsaiempire.com


Tetszett a cikk?