Limba (Terminalia superba)

Nyugat-Afrikában őshonos fafaj. Átlagosan 60 méter magasra nő és dómszerű vagy lapos koronát növeszt. A törzse majdnem teljes magasságig ágaktól mentes, a száraz évszakban lombhullató.

Nem védett faj, mert az 1950-as években konzerválására tett erőfeszítések miatt populációja stabilnak mondható.

A fűrészáru, a faanyag:

A szijács és a geszt színben alig különbözik egymástól. A geszt halványsárga, olíva színű, néha zöldesszürke, csíkozott. A növekedési zónák a sötétebb késői pászta által különböztethetőek meg a keresztmetszeten. A pórusok nagyok szórtak, magánosak.

Felhasználási terület: Hangszerekhez, bútorkészítéshez, beltéri famunkához, üzletek és irodák berendezéséhez és koporsók készítéséhez használják. Jó esztergályos alapanyag. Legnépszerűbb belőle készült gitár a Gibson-féle Flying V. Emellett az asztalitenisznél is használják az ütőknél a rugalmassága miatt.


Gibson Flying V

Faanyag tulajdonsága: 

Légszáraz (u=12–15%) 

Sűrűsége: 550 (480–780) kg/m3. 

Szerszámmal jól megmunkálható. Gőzölten jól késelhető és kiválóan hámozható. A természetes és mesterséges szárítást jól bírja, és nem vetemedik. Ragaszthatósága kielégítő. Fény hatására a felület lassú sötétedése következik be. Kicsi a hajlítószilárdsága és a merevsége, de a nyomószilárdsága közepes. Szegezés és csavarozás előtt célszerű előfúrni. A faanyag nem tartós, a szijácsot megtámadhatja a szú és előfordulhat kék foltosodás.

Egyéb megnevezés: afara, korina

 

Forrás:
woodholz.eu


Tetszett a cikk?