Mahagóni/Sapelli Mahagoni (Entandrophragma cilindricum)

Közép-és Dél-Amerika trópusi erdeiben őshonos, leginkább Honduras, Guatemala, Brazília és Mexikó területén. Átlag magasságuk 30–40 méter, a törzsük szabályos, hengeres. Támaszgyökere csak az idősebb példányoknak van.

A különböző alfajok könnyen alkotnak hibrideket, viszont az eredeti Swietenia mahagóni állomány már teljesen kimerült, nincs kereskedelmi forgalomban. Újabban Srí Lankában, Mianmarban és Indiában is ültetik.

Amerika felfedezése után a spanyolok kezdték használni, először hajóépítésre. Később rájöttek, hogy milyen ellenálló a kártevőkkel szemben, s hogy könnyen megmunkálható és tartós.

Később Spanyolországban is elkezdték használni szerkezeti faként. A XVIII. századtól tűnt fel Angliában, majd Németországban is, főleg bútorkészítők műhelyében. Később az afrikai fajokat kezdték Európába importálni. Az 1750-es évek után született meg a chippendale stílus Thomas Chippendale londoni asztalos által. A stílust a mahagóni fa inspirálta, emiatt mahagóni-stílusnak is nevezték. Innentől kezdve a gazdag, elit réteg kedvelt anyagává vált.

Az ipari forradalom után kezdték furnér anyagnak is használni, ez a legfőbb felhasználási formája a mai napig.

A fűrészáru, a faanyag:

A szijácsfa 3–8 cm széles, világos sárgásszürke. A barnás, rózsaszín geszt rövid idő alatt vörösbarnára sötétedik és jellegzetesen aranyló tónust kap. A rostkötegek csavarodott növekedése miatt a sugármetszet markánsan csíkozott. Az edényekben gyakran található nagy mennyiségű mézga. Az ilyen faanyag furnér a hasításkor könnyen foltosodik. A mahagóniban a növekedési zónák határozottan elkülönülnek.

A faanyag tulajdonsága: 

Légszáraz (u=12–15%) 

sűrűsége: 650 (510–750) kg/m3

A fatest erősen aromás illatú, és ezt csak szárítás és hosszú tárolás után veszti el. A mahagónifélék közepes sűrűségű, keménységű és szilárdságú fafajok. Az alacsony zsugorodási-dagadási jellemzők és ezek anizotrópiája a szállítás szempontjából kedvezőek. Furnérgyártáskor gyakoriak a repedések. A faanyag szárítása viszonylag lassú, óvatosságot igényel. Jól forgácsolható, ragasztható, felületkezelhető. Az egyik legjobban megmunkálható faanyag, éles szerszámok használatával még a felületi bolyhosodás is megelőzhető. A faanyag tűri a rovartámadásokat és nagyon tartós.


Mahagóni furnérból készült íróasztal (htdeco.fr)

Egyéb megnevezés: Sapelli, Sipo mahagoni, amerikai mahagóni, Kosipo, afrikai mahagóni, Tiama

 

Forrás:
Woodholtz.eu
Htdeco.fr
tropicaltimber.info


Tetszett a cikk?