A halál fája - Manszanilyafa (Hippomane Mancinella)

A Karib-tengeren, a Bahamákon, a Mexikói-öbölben, a Galápagos-szigeteken és Dél-Amerika északi részén is őshonos a manszanilyafa. Kimondottan a tengerparti részeken, vagy mocsaras területeken nő. Gyökerei késleltetik a talajban az eróziót.

A fa gyümölcsének kellemesen édes íze gyorsan zsibbasztó érzést kelt a szájban, majd ez rendkívül erős fájdalommá fokozódik, miközben a nyelőcső megdagad, a légutak pedig összeszűkülnek. Szakszerű beavatkozás nélkül ez nagy eséllyel fulladást okoz.

Valószínűleg a spanyol hódítók és saját maguk kárán jöttek erre rá, ezért is kapta az „arbol de la muerte”, azaz „a halál fája” nevet.

A méreg fő alkotóeleme a forbol, hippomanin, mancinellin, szaponin, fenacil-klorid és a fizosztigmin, valamint több, máig nem azonosított anyag. A fa törzse is súlyos sérüléseket okozhat, a törzse ugyanis olyan tejfehér anyagot tartalmaz, amely súlyos, az égéshez hasonló tüneteket okoz. Emiatt a fa alatt tartózkodni sem ajánlatos, mivel az eső is kioldja a levelekből a méreganyagot. Elégetése során a füstje is mérgező, ideiglenes vakságot okoz. A Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ leghalálosabb fája.

Általánosságban 12–18 méter magasságot éri el, törzsének átmérője pedig a 90 centimétert.

Fája közepesen kemény, gesztje sötétbarna sötétebb és világosabb mintázattal, míg szíjácsa világosbarna, sárgás színű. Nagyon ellenálló a kártevők ellen. 

Annak ellenére, hogy a fa teljesen mérgező, a gyógyszeriparban keresett, illetve a fáját is felhasználják. Megmunkálása könnyű. Faanyagát bútorok és belső terek kialakításához használják. A felhasználás során is észben kell tartani, hogy mérgező fával van dolgunk, annak megfelelően is kell kezelni.

Európában csak mesterségesen ültetett példányok találhatóak, mint például a The Poison Garden (A mérgező kert), amely Alnwick-ban, az Egyesült Királyságban van.

Más néven: manchineel fa


 Figyelmeztetés! Ennek a fának a levelei, törzse és gyümölcse is mérgező anyagot tartalmaz, mely érintésre is veszélyes lehet. Columbus a halál almájaként jellemezte a fa gyümölcsét. Ez a fa elterjedt a Karib partokon, ezért kérjük, kerüljenek minden fizikális kapcsolatot a fa bármely részével.


Almaszerű gyümölcse a fa legmérgezőbb része

 

Forrás
Hazipatika.com
tropical.theferns.info


Tetszett a cikk?