Mansonia (Mansonia altissima)

Nyugat-Afrikában őshonos faj, megtalálható Benintől kezdve a Kongói Köztársaságon keresztül Togóig.

Az IUCN Vörös listáján veszélyeztetett fajként szerepel az élőhelyének rohamos elvesztése miatt.

A kérge igen mérgező, az elefántcsontparti őslakosok nyílhegyeiket az ebből készült mérgező pasztában forgatják meg vadászat előtt. Emellett a belőle készült orvosságot a lepra, rühesség, szifilisz és bakteriális fertőzések kezelésére is használják.

45 méter magasra is megnőhet.

Sok esetben az amerikai diót helyettesítik vele.

 A fűrészáru, a faanyag:

Szijácsa keskeny, közel fehér színű és élesen elkülönül a geszttől. A geszt olajbarna, lilásbarnás, olykor fekete, többféle színűen sávozott.

Felhasználási terület: 

Legfőbb felhasználási területe a hangszergyártás. Emellett kitűnő alapanyag minőségi bútorokhoz és székekhez. Jól esztergálható faanyag. Az autóiparban is alkalmazzák ablakkeretekhez és műszerfalakhoz.

A faanyag tulajdonsága: 

Légszáraz (u=12–15%) 

Sűrűsége: 620 (580–680) kg/m3. 

Könnyen megmunkálható, de a szerszámok éle a gyakori kristályoktól hamar eltompul. Szárítókamrában és levegőn is jól és gyorsan szárad. Sötét színe és dekoratív megjelenése miatt nem pácolják. A hajlítószilárdsága jó, ütő- és nyomószilárdsága közepes, a merevsége gyenge. Felülete jól kezelhető. A szijácsot ritkán támadja meg a szú.

A belőle szálló fűrészpor nyálkahártya-irritációt, orrvérzést, ekcémát okozhat. A belőle készült furnér a méreganyagok miatt ellenáll az oxidációnak és a hőnek.

Egyéb megnevezés: nigériai dió


Hawaii öl "Weissenborn stílusú" Gitár

 

 

Forrás
Woodholz.eu
Tropical.theferns.info
Forestcenter.iita.org
musikalia.it


Tetszett a cikk?