Okumé (Aucoumae klaineana)

Nyugat-Afrika egyenlítői területein őshonos: Gabonban, a Kongói Köztársaságban és Egyenlítői-Guinea-ban. Közepes méretű keményfa, 30-40 méter magasra nő, néha magasabbra. Törzsének átmérője az alsó részen 1–2,5 méter között van.

Az okumé furnérból a francia repülőgép-gyárakban könnyűsúlyú repülőgépeket készítenek. Az Európában népszerű, ám már nem gyártott Jodel kisgépekhez kizárólagosan ezt használták fel. A fát a könnyű súlya továbbra is népszerűvé teszi a Jodel modellek amatőr gyártói körében. Nem védett faj.

A fűrészáru, a faanyag:

A szíjácsa viszonylag széles, piszkosfehér. A geszt sárgás rózsaszínű, néha szürkés vörösesbarna, erősen fénylő. A sötétebb vöröses gesztű okumé sűrűbb, erősebb fával rendelkezik, mint a világos színű. Szórt likacsú fafaj, a növekedési zónák szélesek, de alig láthatóak. A nagyméretű edények és a selyemfényű bélsugártükrök szabad szemmel is megfigyelhetők.

Felhasználási terület: 

A bútoripar és a belsőépítészet színfurnérként, a rétegeltlemez- és bútorlapgyártás hámozott műszaki furnérként használja. Alkalmazzák még a hajó- és járműgyártásban, ajtó- és falburkolatok készítésénél.

Mivel a tartósság nem az okumé erőssége, a tervezők mindig epoxi vagy üvegszálas bevonatot adnak hozzá. Az okoumé és az epoxi együtt járnak, mint a nappal az éjszaka. Az okoumé, mint maganyag, az epoxi kompozit anyagokkal együtt csodálatos technikákat eredményez: 80 lb (36,3 kg) súlyú csónakok, 40 font (18,1 kg) súlyú kajakok, 30 font (13,6 kg) súlyú kenuk.

 

A faanyag tulajdonsága: 

Légszáraz (u=12–15%) 

sűrűsége: 440 (370–560) kg/m3. 

Mechanikai megmunkálása könnyű. A külpontos törzsek anyagánál gyakori a furnérok repedése, illetve a fűrészáru vetemedése. Természetes és mesterséges szárítása viszonylag gyors. Jól ragasztható és felületkezelhető. Hajlítószilárdsága, merevsége és hajlíthatósága rossz, nyomószilárdsága közepes. Az előállított furnérok azonban jól hajlíthatóak, nem hasadozottak és nagyon egyöntetűek. A faanyaga általánosan gyenge, nem tartós, ellenálló képessége igen csekély. Szúk és termeszek előszeretettel támadják meg.

Egyéb megnevezés: gaboon

 

Forrás
Woodholz.eu
Tropicaltimber.info
abh-system.hu


Tetszett a cikk?