Paliszander (Dalbergia latifolia)

Indonéziában, Indiában és Srí Lankán őshonos, azonban Afrikában és Dél-Amerikában is termesztik. Átlagosan 30 méter magasra nő, törzsátmérője pedig 0,6–1,2 méter közötti. Nagyon értékes és keresett egzotikus fafajta a világpiacon.

A fűrészáru, a faanyag:

A geszt színe a sárgásbarna és a vöröseslila között ingadozik. Fény hatására a geszt színmélységét elveszti. A friss fának erős illata van.

Felhasználási terület: 

Elsősorban furnérnak használják. Késelt furnérja csíkos, ezért igen kedvelt. Keménysége miatt parkettaként is használják. A dekoratív faanyagot az első osztályú, minőségi bútorgyártásban használják. Emellett hangszeralkatrészek, hajók készítésénél is használják.

A nagy likacsok miatt pórustömítés szükséges. Az olajlakkok, poliészter és alkid lakkok használata a fa kémiai anyagai miatt előkezelés nélkül nem ajánlott. Eredeti színében használják fel.

A faanyag tulajdonsága: 

Légszáraz (u=12–15%) 

Sűrűsége: 870 (700–950) kg/m3. 

Fája időjárásálló, a geszt pedig meglehetősen termeszálló, a fúrókagyló azonban károsítja. Jól megmunkálható fafaj. Kíméletesen, vetemedés nélkül szárítható, a mesterséges szárítás során a rönkfa jobban megtartja eredeti színét. A faanyaga nagyon sűrű, hajlító- és nyomószilárdsága nagy, ütőszilárdsága közepes, merevsége gyenge.

Egyéb megnevezés: indiai rózsafa, bombay blackwood, sono keling.


Indonéz fekete rózsafa

 

Forrás
Woodholz.eu
Natureloveyou.sg
avar.hu


Tetszett a cikk?