Élvisszavételi program a Rehaunál

A Rehau elindítja a ReTurn visszavételi koncepciót az ABS és PP anyagokból készült, fel nem használt élszalagok újrahasznosítására. 

A fenntarthatóság konkrét cselekvést igényel. A Rehau Interior Solutions divízió most nagy lépést tett ebben a tekintetben, ez pedig a »ReTurn« névvel ellátott, a Raukantex eco.protect portfóliójában található, új visszavételi koncepció. Ez az első lépés az élszalagok hosszú távú, nyersanyagciklusban való használata felé. Ezentúl a vásárlók a feldolgozatlan élszalagokat ingyenesen visszaküldhetik a Rehaunak – lehetőleg az eredeti csomagolásban. A cég ezeket új termékekké dolgozza fel. Az erőforrásokat kímélő módon előállított élszalagokkal és felületekkel ez a terület új lehetőségeket kínál a lakókörnyezet fenntartható kialakítására.

A cég hitvallása szerint, az erőforrások megőrzése, a fenntartható termelés és a termékek vagy nyersanyagok forgalomban tartása egy környezetbarát gazdasághoz vezet. A cég konkrét intézkedéseket tesz e célok megvalósítása érdekében. A Raukantex élszalagok gyártása során már növelték az újrahasznosított anyagok arányát és más alternatív alapanyagokat is felhasználtak. 

Az élszalagok visszaküldésének menete a következő: A vevő értesíti a céget a műanyagból készült feldolgozatlan termék mennyiségéről. A Rehau gondoskodik a begyűjtésről és a meghatározott gyűjtőhelyekre történő szállításról. (A gyártó finanszírozza a szállítási és feldolgozási költségeket is.) A fennmaradó mennyiséget szétválogatják és regranulátummá dolgozzák fel. Az újrahasznosított anyagot ezután ismét felhasználják a gyártásban. Nem terheli az ügyfelet az ártalmatlanítási költség, csökkennek a tárolási kiadások. Mindez hozzá járul az alacsonyabb CO2-kibocsátáshoz és az erőforrások megtakarításához.

A Rehau meghatározza a műanyag-specifikus újrahasznosítási előírásokat, amelyek jelenleg az európai „Green Deal” (zöld megállapodás) részeként készülnek. Az alapvető elvek a következők: a műanyagok termikus újrahasznosításának tilalma, az újrahasznosítás arányának növelése, az így keletkezett anyagok kötelező használata. Ez csak egy összetevő a vállalat fenntarthatósági koncepciójában: 2020 óta az összes európai szegélygyártó termelése 100 százalékban megújuló energiaforrásokból történik. Ezenkívül két fenntartható termékcsaládot vezettek be: a Raukantex eco, amelyben 50 százalékban posztindusztriális újrahasznosított anyagokat használnak az alapanyagban (PP). A másik a Raukantex evo, olyan alapanyaggal (PP), amelynek nem fosszilis nyersanyag képezi az alapját.

Magyarországon a szolgáltatás még nem elérhető!


Forrás: dds


Tetszett a cikk?