Díszítési technikák

A bútor festése mellett különböző díszítési módszerek alkalmazásával még mutatósabbá tehető a felújított bútordarab. A Francia Kék műhely megálmodója, Kovács Vivien az általa leggyakrabban használt technikákról beszélt.

– A stencilezés során ráhelyezzük a díszíteni kívánt felületre a stencilsablont, ragasztószalaggal rögzítjük a szélét. Szivacshengerrel vagy ecsettel visszük fel a festéket, amit akár több színnel is megtehetünk, így még különlegesebb lesz a felület. Nagyon egyszerű, mégis látványos díszítési mód, bárki el tudja készíteni, nem kell hozzá kézügyesség sem.

Kedvelt a domború minta. Öntőformába teszünk levegőre száradó agyagot, mely domború felületet eredményez. Ez is festhető, aranyozható.

A füstfólia nagyon régi díszítési mód. Maga a fólia arany vagy ezüst színű, pehelykönnyű, hajszálvékony anyag. Ragasztóval visszük fel a felületre, rásimítjuk, majd viasszal kezeljük. A domború minták kiemelésére kiváló.

Pecsét: szilikonból készült. Tintával vagy festékkel visszük fel a bútorra a pecsét mintáját. Egyszerű technika, látványos eredménnyel.

A metál viaszok használatával réz, arany, ezüst árnyalatok érhetők el. Ecsettel vagy egyszerűen az ujjunkkal dolgozunk. A domború vagy sima felületeket is kiemelhetjük vele. 

Transzferfólia: a lefestett felületre simíthatjuk a színes vagy kiszínezhető fóliát. Ennek használatával az is művésszé válik, aki nem tud rajzolni. Nagyon sokféle minta közül választhatunk.

Repesztés lakkal: kétfázisú, az első réteggel szabályozzuk a repedések nagyságát. Ha vastagon visszük fel, nagyobb mintát kapunk, ha vékonyan, kisebb repedések keletkeznek. A második fázisú lakkot forró levegővel (hajszárító) fújjuk meg, ettől alakulnak ki a repedések.


Tetszett a cikk?