Konyhák elrendezés szerint

Egysoros konyha: Ebben az esetben egy falra kerül a konyha összes eleme. Amennyiben a konyhának szánt térben van hely és nagyobb előkészítő felületre vágyunk, figyelembe kell venni, hogy minél jobban széthúzzuk ezeket a területeket, a gépek és a mosogatótálca egyre jobban eltávolodnak egymástól, az „utak” megnövekednek. Általában jó megoldás lehet, ha a mosogatót a hűtő és a főzőlap közé helyezzük.

Kétsoros konyha: Egymással szemben elhelyezett két egysoros konyha. Hátránya, hogy munkavégzés közben 180 fokos fordulatokat kell tennünk, ezért az elrendezést célszerű a munkafolyamatok sorrendjéhez igazítani. Mindenképp legyen elég hely az ajtók és a fiókok nyitásához. Jó ötlet lehet, ha egyik oldalra tesszük a hűtőt és a mosogatót, a főzőlapot pedig a másik oldalra.

L-alakú konyha: Nagy tér esetén ajánlott. Keveset kell mozogni a munkavégzés folyamán, minden kéznél van. Figyeljünk oda a sarokelem praktikus kialakítására. Tartsuk szem előtt a munkafázisokhoz szükséges optimális háromszöget.

U-alakú konyha: Kis alapterületű konyháknál a legelőnyösebb megoldás. Helykihasználás szempontjából ideális, a munkavégzés kevés helyváltoztatással jár. Vigyázat, itt két sarokelem található, ügyeljünk a célszerű kihasználásukra! Akár két személynek is ideális. A mosogatót érdemes a főzőlap közelébe helyezni.

AZ 5 KONYHAI ZÓNA

Élelmiszerek tárolása: Ebbe a zónába kell elhelyezni a hűtőt, a lisztet, a cukrot, az olajat és minden gyakran használt élelmiszert, valamint itt van a helye egy praktikus kamraszekrénynek is.

Tárolás: Itt kapjanak helyet az edények, poharak, tálak és evőeszközök, kések. Célszerű mélyebb fiókokban elhelyezni a lábasokat és a tányérokat, így átlátható lesz minden és kényelmes a használat.

Előkészítés: Ez a munkapult felülete, ami vagy a konyhapult része, vagy egy különálló sziget pultja is lehet. Az előkészítésre használt területnél fontos, hogy a testmagasságunkhoz legyen méretezve. Praktikus lehet egy munkapulton lévő, zárható szekrény a kisgépek tárolására, így egyből kéznél van, ha szükség lenne, mondjuk egy botmixerre.

Főzés és sütés: Itt születnek a finom falatok, ebben a zónában kell a fűszereknek is helyet találni.

Mosogatás: Ebben a zónában helyezzük el a mosogatótálcát és közelében a mosogatógépet.


Tetszett a cikk?