Bútorok ínyenceknek

Amikor ezeket a bútordarabokat megláttam, az jutott eszembe, hogy az alkotóik számára pontosan ugyanolyan örömteli kihívást jelenthettek, mint egy színésznek a jutalomjáték.

A berlini Max-Bill Iskola képviselőinek remekeiről van szó, amelyek igazi mesterművek – és valószínűleg a világ bármely részén elnyernék a bútorgyártásban jártas szakemberek elismerését éppúgy, mint a laikus nézelődőét. Precizitás, könnyedség, játékosság. Ritkán használhatunk hasonló kifejezéseket egy tölgyfából készült íróasztalra, Julian Bieneck munkáját elnézve azonban igen. Az üveglappal történő borítás teljes átláthatóságot tesz lehetővé és bepillantást enged a precízen illesztett, lecezéssel kialakított – 30/30mm szélszegély, 10/10mm tartó lecek – üveglap alatti, irattartó felületre. Alatta a függő fióktest két kihúzható fiókkal, a kereten „mart” ujjnyi mélyedésekkel biztosítja a kényelmes mozgathatóságot. Az egész fa szerkezet könnyed, levegős architektúra, mely nem csak egy irodában, hanem az otthon kialakított dolgozószobában is kitűnően megállja a helyét.

Hanno Kühn játékasztala ugyancsak figyelemreméltó. Az amerikai diófából készült bútor ovális lapja, két 260 mm sugarú félkörből áll, ragasztással rögzített. A játékfigurák számára kialakított klasszikus fiókok az asztal közepéből nyílnak, mindkét oldalról hozzáférhető, az asztalon keresztben elhelyezett játéktérrel, mely ásványi anyagból készült, kivehető és elfordítható. A konstrukció ipari vasalatok nélkül épített. A kónikusan futó lábak zsámolyszerű megjelenést kölcsönöznek a könnyed kikapcsolódásra tervezett bútornak.  

 

forrás: dds-online.hu


Tetszett a cikk?