Bemutatjuk a Wook-ot, a moduláris konyhát

Tervezői tanulmányai részeként Julius Laabs egy moduláris bútorrendszer koncepcióját dolgozta ki. Az alap ötlet az volt, hogy a tulajdonos bármikor újra tervezheti a saját ötletei alapján az épített falat, a felhasználó minden elképzelhető élethelyzetébe illeszkedjen. A központi elem az ékcsatlakozók. A falon egy késkészlet lóg, mellette bazsalikom terem, most gyorsan helyezd el a tablettatartót és már mehet is a főzés. Julius Laabs moduláris bútorrendszert fejlesztett ki.

Segítségére volt a Forescolor színes farost lapok színes választékával, ékes csatlakozókkal, ügyes csatlakozási megoldással, valamint a Linnemann Objekt- & Inneneinrichtung és az Ackermann asztalosgyárakkal. Julius Laabst elbűvölték a moduláris bútorok. Egy moduláris gardrób, egy moduláris Tiny House ... mindennek rugalmasan kell alkalmazkodnia a felhasználók igényeihez. Így logikus volt, hogy Julius Laabs a münsteri Alkalmazott Tudományok Egyetemén folytatott tervezési tanulmányai részeként kidolgozott egy moduláris bútorrendszer koncepcióját. Az alap kitétel, hogy bármikor újra tervezhetőnek kell lennie, és így a tulajdonosának minden elképzelhető élethelyzetébe illeszkednie kell. Az eredmény a "wook", a "wall & cook" moduláris konyha lett. Különböző szélességű falmodulokból áll, amelyekbe mart hornyok találhatók, amelyekbe pedig különböző elemek helyezhetők el - legyen szó akár egész szekrényelemekről, polcokról, konyhai tekercstartókról, különböző tárolóedényekről, vagy csak egy mágneses késtartóról. A képzelet nem ismer határokat.
 

Felhasznált alapanyag

A hátlapok 19 mm vastag Forescolor farostlemezből készülnek, amely kilenc színben - piros, narancssárga, kék, zöld, sárga, de a szürke vagy egyszerűen fekete semleges árnyalataiban is -, valamint különböző méretben és vastagságban kapható. A változatos színválaszték ismét alátámasztja a bútorok egyediségét. A panelek különösen alkalmasak erre az alkalmazásra, mert nemcsak színezettek, hanem különösen sűrűek is. Emiatt vastagságukban jól megmunkálhatók és csekély vagy egyáltalán nem szükséges csiszolni. Ezenkívül a panel speciális belső kohézióval rendelkezik, amely nagyobb mechanikai ellenállást biztosít. Nedvességállósága a konyhába és a fürdőszobába is predesztinálja. A szálak egyenként festettek szerves festékekkel, a formaldehid kibocsátás határérték alatt van, az E05 besorolásban. A szabványos Forescolor panelek 2440 x 1830 mm-es méretben, kérésre más méretben is elérhetők. Julius Laabs a teljes panelszélességet használta fel, így az elemek 1800 mm magasak és különböző 450, 600 és 900 mm szélességűek. A modulok tetszés szerint kombinálhatók, alkalmazkodnak a rendelkezésre álló helyhez, és rácsos elrendezésüknek köszönhetően lehetőséget kínálnak a szekrények, polcok rugalmas elhelyezésére. Mivel az anyag nyers állapotban is izgalmas elevenséggel és kellemes, puha tapintással bír, a felületet szándékosan nem zárták le olajjal vagy lakkal. Ezenkívül a munkadarabok kis erőfeszítéssel újra megmunkálhatók. Elegendő egy 180-220 szemcseméretű csiszolás.
 

Rugalmas csatlakozási rendszer

Az okos ékcsatlakozó rendszer új, hosszú körmei szolgálnak összekötő elemként. Valamennyi szekrény- és polcelem hátul több ékcsatlakozós, hosszú karmantyúval van ellátva, amelyeket a két központosító ponttal, a mart mélyedésekbe engednek, majd csavaroznak. A bútorelemek tetszőleges magasságban beilleszthetők a falba, és precízen és láthatatlanul is csatlakoztathatók a fali modulokhoz.
 

Szakmai támogatással

A gyártás professzionális alapokra való helyezéséhez, Julius Laabs kompetens támogatókat keresett Johannes Linnemannban és Christian Kochban a Linnemann Objekt- & Inneneinrichtungen cégtől. A cég szakértelmével és műszaki erőforrásaival támogatta a kezdő tervezőt az első prototípus elkészítésében. A CNC gépen először horonymaróval alakították a táblát, majd 30 mm-es rácsban marták ki a hátsó falat. A 30-as rács a moduláris konyha eredeti koncepcióján és a hozzá tartozó munkamagasságokon alapul. Ennek ellenére a rendszer könnyedén megfelel a holisztikus bútorrendszer követelményeinek is, és maximális rugalmasságot kínál anélkül, hogy a stabilitás tekintetében kompromisszumot kellene kötnie.

Irány tovább

A végső projekt elkészült. A vizsgákat Julius Laabs letette, de nincs idő a pihenésre. Az innovatív bútorkoncepció gazdagította az Euroshop Forescolor standját. Ezt jól fogadták, így a frissen képzett terméktervező azonnal kibővítette rendszerét a függőleges modulváltozatokkal. Az együttműködő partnerekkel, az Ackermann GmbH-val, a Forescolor-lal és a Keilverbinder-rel közösen nemcsak a müncheni Bau és a kölni Interzum számára terveztek új rendszereket nagyon rövid időn belül, hanem az Ackermann jóvoltából néhány napon belül meg is valósították azokat. A függőleges változatnál a szekrény- és polcelemek elölről beakaszthatók és szerszám nélkül átrendezhetők. Ez akkor hasznos, ha korlátozott a hely szélessége, ami igen gyakran előfordul a kis lakásokban.


 

Tervezés és kivitelezés

A tervező a jövőben bútorrendszert, mind a magánszférában, mind az üzletfelszerelések területin is hasznosítani szeretné, hogy lehetővé tegye a vásárlók számára a lehető legszabadabb és egyedi tervezést, amelyet saját maguk is nagyobb erőfeszítés nélkül variálhatnak. Julius Laabs az Ackermann GmbH-t tudta megnyerni a megvalósításhoz. Ami a terméktervezést illeti, Julius Laabs különösen lelkes a digitális és a kézi tervezés interfésze iránt: "A funkcionalitás és az anyagszerűség egymással való összehangolása, de a kísérleti modellkonstrukció is izgalmas egyensúlyt kínál számomra az íróasztalomnál való munkavégzéshez." hozzáteszi: "A tervezési folyamat végén egy speciálisan tervezett terméket a kezedben tartani mindig különleges érzés."
 

Tökéletes csapat

A Forescolor farostlemez anyaga és az ékcsatlakozó rendszer egymáshoz készült. Nem csoda, hogy a két cég idén harmonikusan mutatkozott be az összes releváns szakkiállításon. Szintén a fedélzeten: Ackermann GmbH, a speciális sorozatgyártás szakértője. A nagy teljesítményű, nemzetközileg aktív vállalat itt is úttörő, és Julian Laabs-szal együtt számos innovatív alkalmazási lehetőséget fejlesztett ki a Forescolor plus ékcsatlakozókhoz. A Forescolor könnyűszerkezetes építőelemekből, akusztikus panelekkel, szerszám nélkül összeszerelhető tárgyalódobozával az Interzum Forescolor vásári standjára, Ackermann ismét megmutatta, milyen sokrétű a feldolgozási lehetőségek a cégen belül - legyen szó CNC-ről, lézerről. vagy textilfeldolgozás. És a jövőben a Forescolor és az ékcsatlakozók specialistája is a kombinált csomagban... 


Forrás és fotók:
www.studioouttaspace.com
www.forescolor.de 
www.keilverbinder.de 
www.ackermanngmbh.de


Tetszett a cikk?