Automata készházgyártó üzem hazánkban is

Az üzemet kiépítő vállalkozás - hagyományaihoz híven - most is a legmodernebb technológiát alkalmazza, mellyel kiváló minőségben és termelékenyen képes a készház panelek legyártására. Az új kialakítású üzemcsarnokban a Homag cégcsoportba tartozó Weimann cég szállította a CNC vezérlésű favázas készházgyártó gépsort. Az Esztergomban telepített technológia különlegessége, a már meglévő európai gépsorokhoz képest, hogy egy CNC vezérlésű keretösszeállító állomás is beépítésre került, mely nagy helyigénye miatt a legtöbb készáházgyártó üzemből hiányzik.

Az üzemcsarnok különlegessége, a keret-összeállító gép, melybe csak a faváz alkatrészeket kell a megfelelő sorrendben behelyezni, az összeállítás CNC vezérelt

A második CNC vezérelt egység a megmunkáló-laptűző híd, mely egyaránt dolgozik az egyes és a hármas szerelőasztal felett.  

Dr. Molnár Szabolcs a Grand-Ács Kft. ügyvezető igazgatója szerint, mivel az üzemcsarnok paraméterei lehetővé tették a keretösszeállító gép elhelyezését, ezért a megvásárlás mellet döntött. A géppel abszolút pontossággal készíthető el a panelek faváza, és a teljes technológia folyamatban a pontos méretekkel bíró „alapra építve", garantálható a magas gyártási minőség. A nyugat-európai viszonylatban is a legmodernebbek közé tartozó gépsoron hazai és külföldi (Olaszország, Szlovákia, Németország, Románia) piacra egyaránt gyártanak készházakat, német minőségben, viszont a hazai árképzést alkalmazva, mely komoly konkurenciát jelenthet a német készházgyártók számára. A telepített technológia rendkívül rugalmas, többféle rétegrendű panelszerkezet legyártására képes. A kft. saját fejlesztésű Grand-Ács fal panelek mellett a TrendHaus-Kampa részére is állít elő ugyanolyan minőségű elemeket, melyek hazánkba eddig Németországból érkeztek, jóval magasabb szállítási költséggel.

 A kapcsozó egység a 63 mm-es kapcsokat a szabványban előírt sűrűséggel automatikusan lövi be

A panel átforgatása az egyes munkaasztalról a kettesre. Minkét asztal függőleges helyzetbe emelkedik, így kerül sor a két érték közötti átbillentésre.

 

 A keret-összeállító gép vezérelte szögbelövők, lövésre készen.

A panelekhez ásványgyapot szigetelést használnak. A borítólemezek felhelyezése előtt a szükséges villanyszerelési gégecsöveket is behelyezik a megfelelő helyre.

A gyártási folyamat

A megvásárolt teljes technológiai sor négy munkaállomásból épül fel. A ház részletesen kidolgozott tervrajza a vezérlő egységre kerül feltöltésre, melyről minden egyes fal, födém, illetve tetőelem egyesével behívható a gyártási sorrendnek megfelelően. A gyártási folyamat a vezérlő windows alapú programjával és a panelen található nyomógombokkal vezérelhető, illetve ott rendkívül pontosan nyomon követhető.

Az első és egyben - a méretek szempontjából - meghatározó munkaállomás a keretösszeállító gép. A gépkezelőnek csak a megfelelő házelem azonosítóját kell megadni a CNC vezérlésű gépnek, majd az alkatrészeket a gép által megadott sorrendben a szegező egységbe kell helyezni. Az automata gép ezután az alkatrészeket pontos méretre pozícionálja, majd a leszorítás után a két szegbelövőt vezérleve, a függleges bordákat az alsó és felső övhöz rögzítik. A műszárított, pontos keresztmetszetre megmunkált és hosszméretre szabott KVH hossztoldott faanyagot ácsipari megmunkáló központtal gyártják le, a szükséges épületgépészeti szerelvények kivezetési helyének bemarásával együtt.

Az összeállított vázszerkezet ezután görgősoron az egyes számú szerelőasztalra továbbítják, ahol kívánság szerint ráhelyezik a vízzáró fóliát, beépítik a szükséges villanyszerelési gégecsöveket, majd ráemelik a rétegrendben meghatározott gipszkarton, vagy gipszrost lapokat. A lapok éleit speciális, rugalmas anyaggal az összeillesztés előtt kikenik, majd a lapokat pozícionálják a vázszerkezeten. Ezt követően indítják el a CNC vezérlésű laptűző, megmunkáló hidat. Az automata működésű hídon két megmunkáló egység (egy körfűrész és egy felsőmaró) illetve két tűzőpisztoly található. A gép a megadott panelelem paraméterei alapján a fabordázathoz 63 mm hosszú kapcsokkal rögzíti a borító lapokat a DIN 1052 szabványban leírtak szerinti tűzési távolságokkal. A tűzést követően a körfűrész egység automatikusan kivágja a nyílászárók helyét, illetve a felsőmaró egység a villanyszerelési szerelvények és egyéb süllyesztékek helyeit bemarja a panelelemekbe. A lapok tűzését és megmunkálását a CNC vezérlésű gép rendkívül gyorsan és pontosan emberi beavatkozás nélkül hajtja végre.

Az egyes munkaasztalról a kettesre a panelelemeket átfordítják, úgy, hogy mindkét munkaasztal függőleges helyzetbe emelkedik, és a falelem átbillen az egyesről a kettes asztalra. Ezen a munkaállomáson (2-es szerelő asztal) kerül a panelbe a kívántvastagságú kőzetgyapot szigetelés, illetve a szükséges villanyszerelési gégecsövek, továbbá a panelek mozgatásához, szállításához szükséges fém tüskék, illetve függesztő csapok elhelyezése is.

A következő munkafázisban a panel görgősoron átkerül az utolsó, hármas szerelőasztalra, ahol megismétlődik az egyes szerelőasztalon elvégzett feladat, a borító lapok felhelyezése, rögzítése, megmunkálása. A tűzési, megmunkálási folyamatot ugyanaz a CNC vezérlésű híd végzi el, mint az egyes asztalon, csak most a hármas asztal fölé gördülve hajtja végre a megfelelő műveleteket.

A panelelemeket ezután a hármas munkaasztal segítségével függőleges helyzetbe állítják és az erre a célra kialakított papucsokra helyezve a csarnokból kitolják, majd a raktárhelységben, szállításra előkészítve tárolják. A fedett tárolóból a készház paneleket kitolva futódaruval emelik fel a kamionra. Így a teljes technológián végignézve látha -tó, hogy minimális emberi beavatkozás mellett magas minőségű, pontos méretekkel történik a készház-panelek gyártása.

Az elkészült készház-panel a hármas asztalról függőleges helyzetbe emelés után a csarnok hátsó nyílásán „távozik", majd a raktárhelységbe kerül.

A készház panelek az állítási sorrendnek megfelelően várakoznak szállításra


Grand-Ács Kft.
2509 Esztergom- kertváros Retek u. 2.
Tel.: 33/419-843 www.keszhaz.grandacs.hu


Tetszett a cikk?