PABST

Az óriások földjén járva

A fával való építkezés nem úri huncutság – ezt a fával dolgozó szakemberek pontosan tudják, hiszen a fa épületszerkezeti tulajdonságai messzemenően megállják a helyüket, még a fém tartószerkezetekkel összehasonlítva is.

Ugyanakkor a mai, modern igényeket is kielégítő homlokzati, tetőszerkezeti és térszerkezeti elképzelések megvalósítására olyan hosszúságú, és térgörbeséggel ellátott fagerendák és egyéb tartószerkezeti elemek szükségesek, amelyhez a rönkből kifűrészelt faanyag már túl rövid és túlságosan egyenes. Milyen jó is lenne, ha olyan fanyűvő óriásokat lehetne ilyen esetekben munkába állítani, akik a hatalmas farönköket és fűrészárukat képesek lennének precíz módon idomra hajlítani – csupán az ujjaikkal.

Minden meghatározó technológiai fejlesztés a világban valahol egy ilyen fantáziavilágból indul el, hogy aztán a kitartó munkával párosulva olyan eljárásokat fedezzen fel és olyan eszközöket építsen hozzá, amivel mindezek már emberi közreműködéssel is megvalósíthatók. Ilyen álmot kezdett valóra váltani Johann Pabst, amikor is 1940-ben a stájerországi Kathalban egy leállított fűrészüzemet vásárolt meg, amellyel el is kezdődött a cég története. A következő évtizedek aztán kutató törekvéssel, motivációval, modernizálással, valamint a vevők szükségletei iránti nagy fogékonysággal teltek, melynek következtében mára 2 stájerországi telephelyen mintegy 300 munkatársat foglalkoztató üzemegyüttes vált valóra.

AKÁR 100 MÉTERES FESZTÁV

A BSH (Brettschichtholz = rétegragasztott fatartó) a fának további szerkezeti előnyöket ad, hiszen tetszés szerinti formában és méretben állítható elő, ráadásul az új kötőgerenda- alakzatok egyéni formálási lehetőségeket nyitnak meg. Azonos teherbírás mellett a BSH könnyebb az acélnál. A fának ez az adottsága megengedi az elemek „karcsúra” méretezését, ezáltal akár 100 méteres fesztávok is áthidalhatók. Mindezek már lehetővé teszik az olyan építmények kivitelezését, mint például bevásárlóközpontok, gyárcsarnokok, templomok, magashegyi kilátók. Ez utóbbihoz számtalan megrendelés érkezett már a keszthelyi székhelyű Fitotron System Kft.-től, így a Pabst komoly kilátóreferenciákkal rendelkezik ezen a téren is. A kapott tervek alapján elkészítik az egyes tartószerkezeti elemeket, amelyeket igény szerint felületkezeléssel, fémszerkezeti elemekkel látnak el. A szállítást követően a Fitotron Kft. emberei állítják fel az építményeket a helyszínen.

Itt kell még megjegyezni, hogy tűz esetén a fából készült tartószerkezet biztonságosabb mint a védtelen acélkonstrukció, beégés esetén ugyanis a teherbíró mag körül faszénréteg képződik, amely késlelteti a további beégést, így kiszámíthatóvá válik a mechanikai teherbírás.

A Pabst termékpalettájának további kínálata a fal- és födémelemek. A kész panelek a betonelemeknél könnyebbek, és olyan előnyökkel rendelkeznek, mint a gyors beépíthetőség, a pontos illeszkedés, az alakstabilitás és a szárazépítési mód, amely akár azonnali beköltözést is lehetővé tesz. Az elemeket szerelésre készen szállítják, csekély önsúlyuk miatt egyszerűen kezelhetők. A BHS födémelemek szárazak, elhelyezésük után azonnal terhelhetők.


Kapcsolódó dokumentum:


pabst-a-fa-tartoszerkezet-gyarto


Tetszett a cikk?