CNC-technológia a faesztergályozásban


- Úgy tudjuk, az elmúlt pár év alatt országosan is elismert gyártóvá nőttek az esztergályozott alkatrészek piacán. Milyen komolyabb referenciákat tudna felsorolni az elmúlt hét év távlatában?
- Az az érdekesség ebben a szakmában, hogy saját referenciákat csak akkor tudnánk felmutatni, ha komplett faipari gyártást és kivitelezést végeznénk. Azonban én már a kezdetektől arra törekedtem, hogy azt csináljuk és azt fejlesszük tökéletesre, amiben a legjobbak vagyunk. Ezért a mai napig megmaradtunk az esztergált termékek gyártásánál, úgy gondolom, ezt profi szinten műveljük. Számos nagyon komoly projektben ott voltunk már termékeinkkel, általában valamelyik faipari cég beszállítójaként.

- A technológia merőben eltér a nagy gyakorlatot és kézügyességet igénylő klasszikus esztergályozástól. Milyen jellegű tudás, illetve rutin szükséges ehhez?
- Másfajta tudást és szemléletet igényel. A gép sok mindenre képes, az adott forma vagy elképzelés megvalósításához azonban a programot meg kell írni, ki kell dolgozni a folyamatokat. A mai napig is előfordulnak olyan igények és elképzelések, amelyeknek megvalósítása komoly fejtörést okoz. Csak példaként említem, hogy a kezdetekkor az első csavart-áttört minták elkészítéséhez matematikus kollégám segítségét vettem igénybe. De volt olyanra is példa, amikor a gép, illetve a szerszámozottság szabott akadályokat, ezt egy új, egyedi gyártású szerszámmal oldottuk meg. Természetesen az alapvető forgácsolási elvek megegyeznek a hagyományos módszerekkel, és ugyanúgy ismerni kell a fa viselkedését és megmunkálási sajátosságait.

- Milyen esztergált termékek keresettek ma a fa- és bútoriparban?
- Jelentős a megrendelésállományunk a lépcsőalkatrészekből, így oszlopokból, illetve külön oszlopcsúcsdíszekből, "korlátbábukból", valamint kapaszkodókból. Szintén nagyon keresettek az esztergált asztallábak, valamint bútordíszítő oszlopok, de egyedi belsőépítészeti munkák során is számos különféle hosszúságú és átmérőjű oszlopra kaptunk már megrendelést. Előfordult, hogy 2 méter magasságú, csavart kötélmintás díszítésű oszlopot kellett gyártanunk. Emellett folyamatosan gyártunk kisméretű, úgymond "fatömegcikkeket" mint például a fogantyúk, bútorlábak, bútorgombok, fűszerpolcelemek stb. és van néhány saját késztermékünk is: lámpák, kandallóórák, fajátékok.

- Ki tudják használni a számítógépes programozás nyújtotta lehetőségeket?
- Ez egyértelmű, minden legyártott alkatrész programja elmenthető a memóriában, így szinte mondhatjuk, hogy minden legyártott darab a standard elemkészletet bővíti. Jelenleg, aki a standard asztallábkészletünkből akar vásárolni, az 60-féle forma közül választhat, lépcsőoszlopokból több mint 200 minta áll rendelkezésre, de kapaszkodókból is már 26-félét kínálunk. További előnye, hogy az adott alkatrész leprogramozása után a szoftver 3D-s látványtervet generál, amelyet a megrendelő meg tud nézni.

- A felhasznált alapanyagokat illetően milyen elvárásokat támasztanak?
- Ebben nem ismerünk kompromisszumokat, csakis osztályon felüli alapanyagokból dolgozunk, és mindig tartunk raktáron a fontosabb fafajokból (fehér bükk, gőzölt bükk, juhar, cseresznye, tölgy, hárs, kőris, éger). Nagyobb átmérőjű alkatrészek alapanyagát magunk tömbösítjük, így mindig megválogatott, és esztergálás szempontjából optimálisan összeforgatott alkatrészekből dolgozunk, állandó ragasztási minőséggel.

- Az esztergálás mellett milyen az aránya az egyéb munkafolyamatoknak?
- Időben kifejezve elég nagy, főleg a csiszolásra gondolok itt elsősorban. Mivel mindenben a legjobbra törekszünk, 4-féle szemcsefinomságú papírral készítjük elő az anyagot. A csomagolásnál még arra is ügyelünk, hogy lapolt fafelületek ne találkozzanak, mert a felület ettől kifényesedik. Emiatt persze nem a legolcsóbbak vagyunk és egy-két megrendelést elvesztünk, amelyeknél csekélyebbek az elvárások, de fontosabb számomra, hogy a kezünkből kiadott munkákban a legmagasabb minőséget képviseljük, nem pedig árkategóriákhoz mért különféle minőségi szinteket.

Mózes Lajos


Tetszett a cikk?