Faépítmények – kapcsolatépítéssel

Az InnoWood osztrák–magyar faépítészeti alkotótábor szép eredményekkel zárult. Az osztrák–magyar egyetemi tanárokból, neves építészekből, faipari szakemberekből és InnoWood projektpartnerekből álló zsűri november 6-án Mödlingben meghozta végső, nem szokványos döntését.


A tábor résztvevői

A PANFA Klaszter által a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában szervezett INNOWOOD INNOVATION CAMP-ot szeptember 17–21. között rendezték meg. A tábor öt napja alatt a Soproni Egyetem Simonyi Károly Karának (SKK), a Mödling Höhere Technische Lehranstalt és a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói több mint 70-en alkottak és ötleteltek együtt.

Pakainé dr. Kováts Judit, a tábor főszervezője, tanszékvezető, egyetemi docens kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a részt vevő vállalkozók nagyszerűen fogadták a hallgatói ötleteket. Kihangsúlyozták, hogy nagyon elégedettek az INNOWOOD Innovation Campjeinek eredményeivel.

- Az elbírálás során a beadott pályamunkák között olyan eredeti és átgondolt terveket találtak, amelyek díjazásánál nem tettek különbséget, így a három nyertes csapat mindegyike megosztott első helyezést kapott. Ezenkívül egy különdíj is kihirdetésre került – mondta a főszervező.


Premium Home – konténerszerű ház, amely a mozdonyfordító forgózsámoly szerkezete alapján 90°-on kihajtható

A nyertes projektek és tervezőik:

Premium Home – konténerszerű ház, amely a mozdonyfordító forgózsámoly szerkezete alapján 90°-on kihajtható

Tervezők: Kovács Dóra, Máj Szabolcs, Szendi Dorina, Zayzon Priszcilla (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatói)

Convivium – a Páneurópai Piknik helyszínére, annak 30. évfordulójára a határvonalra tervezett, hídszerű pihenőház, játékos és informatív elemekkel

Tervezők: Bauer Katharina, Holzer Anna (HTL Mödling hallgatói), Kurkó Andrea (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatója)


Convivium – a Páneurópai Piknik helyszínére, annak 30. évfordulójára a határvonalra tervezett, hídszerű pihenőház

The Steg – horgászok számára tervezett fedett stég, tárolóhellyel, sátorszerűen elfüggönyözhető pihenőhellyel

Tervezők: Vass Orsolya (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatója), Flockert Simon, Büchler Moritz (HTL Mödling hallgatói)

Különdíj: Over the top – 10 emeletes panelházak tetejére szánt, a konténerlakások inspirálta faszerkezetes moduláris lakásrendszer – Reichsiegl Nicole (HTL Mödling tanulója), Goda György, Baranyai Kitti, Endresz Noémi (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatói).

The Steg – horgászok számára tervezett fedett stég, tárolóhellyel, sátorszerűen elfüggönyözhető pihenőhellyel

- Jól látszódik, hogy a két, országos szakmai összefogás, a kultúrák találkozása, valamint a hallgatói–vállalkozói–oktatói közös munka meghozta a gyümölcsét. Mindenképpen a folytatásban gondolkozunk. A Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter tagjai ezúton is köszönik az SKK aktív szerepvállalását a projektben. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Soproni Egyetem látogatóközpontjába, a Ligneumba, ahol is megtekinthetők a nyertes INNOWOOD bútorok prototípusai és a két alkotótábor összes munkája posztereken – hangsúlyozta zárásul Pakainé dr. Kováts Judit.

Over the top – 10 emeletes panelházak tetejére szánt, a konténerlakások inspirálta faszerkezetes moduláris lakásrendszer

A hivatalos eredményhirdetés november 30-án, a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában volt.

A második alkalommal megrendezett alkotótábor a PANFA Klaszter, a Holzcluster Steiermark, az Institut für Innovations- und Trendforschung – Graz és az FH Burgenland közös InnoWood projektjének része, mely az INTERREG V-A Ausztria–Magyarország Program InnoWood ATHU059 projektjének keretében valósult meg.


Tetszett a cikk?