A famegmunkálás és a textilszövés határa

Elisa Strozyk teljesen elmossa a fa és a szövet közötti határokat, ezzel különleges belsőépítészeti dekorációkat hoz létre. Elisa Berlinben és Londonban tanult textil- és felülettervezést. Munkái megtalálhatók a világ üzleteiben és szállodáiban, valamint számos vásáron, továbbá a Victoria & Albert Múzeumban is. A Matter of Course alapító tagja.

Elisa hidat képez a textilművesség és a bútortervezés között. Az egyetemi évei során kísérletezett először azzal, hogy össze tudja-e kapcsolni a fát a textillel. A textil a hordozóanyag, melyre ráerősíti a furnér elemeket, így rugalmas, alakítható anyagot hoz létre, amelyből a faelemek geometriájától függően, különböző 3D-s formákat lehet létrehozni.


Belső térelválasztó

Az első komolyabb együttműködése Böwer asztalos mesterrel történt, aki fa szőnyeget gyártott Elisa részére. A termékeik között megtalálhatóak mennyezeti lámpák, lámpaernyők, függönyök, szőnyegek, belső térelválasztók stb. Az OMA építész irodával együttműködésben egy párizsi bolt építési projektjének keretében egy átlátszó anyagú függönyt hoztak létre, melynek filigrán furnér munkája lenyűgöző fény- és árnyjátékot hoz létre a térben. A fa textíliát úgy rögzítik a keretbe, hogy a szerkezet minden további alépítmény nélkül megtartsa magát. Az a szép dolog ezekben a projektekben, hogy a fa nem veszíti el értékét.


Fa-textil függöny


Színes fa-textil szőnyeg

Az ügyfél igényeitől függően tervezi meg a mintákat. A furnér vágása lézeres technológiával történik, az átlátszóság foka variálható, a fa típusa (ha lehetséges, regionálisan) és a színe (többnyire foltos juhar furnér) szabadon kombinálható. Az alkalmazástól függően a fa kezeletlen marad, vagy olajozott. Minden darab szenvedélyes kézi munka eredménye, amelyhez akár több segítőre is szükség van, főként nagyobb megrendelések esetén. A furnér darabok ragasztása a szövethez a gyártás legidőigényesebb része, de ez egyben meditatív munka is, amelyet ennyi év után is szívesen végez a tervező. A termékek ára igencsak magas, de a befektetett idő és munkaerő, valamint a minőségi anyagok használata természetes módon generálja az árat.

A számos fa-textil projekttel párhuzamosan kerámiából és üvegből készült alkotások is születtek már a művész keze által, melyek mindegyikét egyesíti alkotójuk hozzáállása a tervezéshez. „Amikor sokan csak érintőképernyős felületeket érintenek, érdekelt, hogy hogyan váltsak ki olyan ingert az emberekből, amely az érintés által vezet a megértéshez, tehát meg kell érintenie a tárgyat ahhoz, hogy információt szerezzen róla. Ilyen ötlet volt a látszólagos ellentét, például a kemény és a lágy új módon történő összekapcsolása.”


Fa-textil lámpaernyő

 

Forrás:
Elisastrozyk.com
dds-online.de


Tetszett a cikk?