Lapszél: A kivét(el) erősíti a szabályt

Bejött egy szép új fogalom, a vállalkozói kivétkiegészítés, amellyel - félreértés ne essék - nem az állam pótolja ki a vállalkozók bérét.
A vállalkozói kivét-kiegészítés azt jelenti, hogy ha a vállalkozói kivét (mondjuk a vállalkozó magának adott bére] éves összege nem éri el a tevékenységre jellemző keresetet, önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül a vállalkozói osztalékalap is addig a szintig, amíg a vállalkozói kivéttel együtt el nem éri a tevékenységre jellemző keresetet.
No és mekkora ez az átlagos kereset, ez az elvárt vállalkozói kivét? Úgy tűnik, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (www.afsz.hu) mindig az adott adóévre közzéteszi a FEOR szerint az adott szakmák átlagkereseteit.
Persze probléma, hogy ez a lista országos átlagokat tartalmaz, tehát megyénként, területenként a valóság erősen eltérhet az országos adatoktól.
Jelenleg az AFSZ honlapján a 2008. évi bruttó átlagkeresetek találhatók meg, amelyek nem túl magasak. Például: épületasztalos-ipari termék gyártása esetén: 119 854 Ft/hó, konyhabútorgyártásnál: 100 864 Ft/hó, bútorgyártás esetén: 109 420 Ft/hó.
Tehát az állam valamilyen okból azt szeretné, hogy a vállalkozók egy minimális átlagjövedelmet papíron is lekönyveljenek, osztalékból teljes mértékben tilos élni. Bár ha a vállalkozónak nincs nyeresége, ez a szabály nem sokat fog érni, hisz nem lesz miből a kívánt kiegészítést megtenni. Adóoptimalizációs szempontból sem egyértelmű ma még, hogy ez a szabály mennyi gondot okoz, de az biztos, hogy az eddig is bonyolult magyar adórendszert tovább bonyolítja, igaz, csak a jövő évtől kell vele érdemben foglalkozni.

Hőbör Tamás


Tetszett a cikk?