Lapszél: Roncsprémium helyett

Nőttek a forgalmak, a második negyedévben már nem csökkent, hanem nőtt a német GDP. A gazdaság hangulatát jelző indexek is április óta töretlenül emelkednek Németországban.
Nálunk az állam nem nyúl a fogyasztói piac, a vállalkozások hóna alá, sokkal inkább a töküket szereti szorongatni. Ennek is megvan az eredménye: júliusban minden idők legrosszabb kiskereskedelmi forgalmi adatait közölte a KSH, az autópiac az első félévben megfeleződött, de a bútoripar belföldi értékesítése is közel 40%-os visszaesésben van.
Az állam gazdaságösztönző szerepét szakmánknál maradva idén ősszel sokkal inkább a faipari szövetségek próbálgatták átvenni, pályázható állami támogatások felhasználásával. Az idei BNV - Tér-Forma-Design, Bútorvilág kiállításon, a jelenlegi legnagyobb ilyen jellegű rendezvényen pályázati pénzből támogatott standokon, rettentően alacsony költségen, több tucat vállalkozó tudott kiállítani, tudott jelen lenni a piacon és eladni annak a 62 000 látogatónak, aki idén is ellátogatott a vásárvárosba.
Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség 260 m2-es innovatív standján 10 faipari vállalkozó állította ki megoldásait állami támogatással, a Magyar Bútoripari Klaszter standjának 110 m2-én 7 kiállító, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség és a Közép-Magyarországi Fa- és Bútoripari Klaszter közös standján 140 m -en 15 cég állított ki a listaár töredékéért. Emellett az OAFSZ Év asztalosa 60 m2-es standján 10 kiállító, a Bútorszövetség által szervezett 100 m2-es „Új generáció" standon pedig három oktatási intézmény diákjainak termékei tesztelhették a nagyközönség reakcióit. A szakmai szövetségek, a klaszterek pályáztak, nyert a pályázati pénzt pedig tagjaik piacra jutására fordították.
Jó, nem egy roncsprémium, de mégis csak effektív segítség ebben a támogatás- és vásárlóhiányos mai környezetben.

Hőbör Tamás


Tetszett a cikk?