Lapszél: 400%-os adóemelés

A szabály szerint 20 fő alkalmazotti létszám felett a dolgozók 5%-ának megváltozott munkaképességűnek kell lennie. Ha ez nem teljesül vagy nem teljesíthető, a vállalkozásnak kötelező a foglalkoztatási szintből hiányzó létszámnak és a rehabilitációs járulék szorzatának megfelelő összeget behajítani az államkassza egerektől igencsak kirágott kalapjába. Tavaly fejenként 177 600 forint volt ez a sarc, de idén valamilyen megfontolásból a járulékot ötszörösére, 964 500 forintra emelték, ami 400%-os adóemelésnek felel meg. Nem aprózták el a fiúk!
Vegyünk például egy 30 fős asztalosüzemet: ide kellene 1,5 fő megváltozott munkaképességű munkavállaló. Ha ez nem teljesülne, mondjuk a piaci helyzet vagy a munka jellege, vagy a munkavállaló hiánya miatt, akkor az idén 1,5 millió forintot kell befizetni a költségvetésbe a tavalyi cca. 240 000 Ft helyett. Még jó, hogy csökkentették a vállalkozások terheit.
Újdonság, hogy idéntől pénzbe kerül a „jog" is, hogy valaki építőipari kivitelezői tevékenységet végezzen. Pontosabban, ha valaki kivitelezői tevékenységet végez vagy végezni szeretne, regisztrálnia kell magát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál, ki kell tölteni egy halom papírt és be kell fizetni 5 db ezrest. A jogszabályt persze értelmezni kell, olyan szempontból is, hogy ki végez kivitelezői tevékenységet egyáltalán. Első olvasatban úgy tűnik, hogy minden vállalkozó, aki helyszíni munkálatokat, beépítést végez, a jogszabály hatálya alá tartozik, szakmánkat tekintve úgymint: ajtó-ablak beépítés, lépcsőbeépítés, parkettázás, ácsmunkák, lambériázás, de erősen gyanús a beépített bútorok helyszíni szerelése is, hacsak nem lehet a számlát kicsit mismásolni, másról kiállítani.
Hőbör Tamás

 


Tetszett a cikk?