Nem gyárt már parkettákat

Vesztét tulajdonosának, a magyar magánszemélyek érdekeltségében lévő pécsi Mecsekparkett Kft.-nek a bedőlése okozta.
A felszámoló most arra törekszik, hogy a termelést folytatni lehessen, és a két cég, illetve ingatlanjaik és eszközeik működőképes állapotban mielőbb piacra kerüljenek.
Az évente 25-30 ezer köbméternyi fát feldolgozó hosszúhetényi üzem a kilencvenes évek elejéig a Mecseki Erdőgazdasághoz tartozott, 1992-ben magánosították és létrehozták a Homparkett Rt.-t. Egy évvel később alakult pécsi székhellyel a Mecsekparkett Kft. A cégcsoportnál jelentős technológiai fejlesztés kezdődött és egy 1500 négyzetméteres új üzemmel is bővítették a gyártóterületet. Magyarországon elsőként 1997-ben a Mecsekparkett kezdte el gyártani az akkor újdonságnak számító kétrétegű parkettát. A főként értékesítéssel foglalkozó Homparkett nemcsak idehaza, hanem az exportpiacokon is egyre jobb eredményeket ért el a korszerű és magas minőségű termékekkel. A cégcsoport árbevétele évről évre növekedett, 2000-ben már meghaladta a nettó egymilliárd forintot. A sikerben jelentős része volt, hogy folyamatosan áldoztak termékfejlesztésre, szinte nem volt olyan év, amikor ne jelentek volna meg a piacon valamilyen újdonsággal. Az évtized közepén az egyre nagyobb konkurencia már éreztette hatását, ám a cégek sorsát végül az építőipar válsága pecsételte meg.
Homparkett nettó árbevétele 2007-ben még meghaladta a 480 millió forintot, nyeresége a 18 milliót, ám 2008-ban 367 milliós bevétel mellett 134 milliós veszteséget könyvelhetett el - amellett hogy költségcsökkentő intézkedéseket vezettek be, a dolgozók számát felére csökkentették. A saját tőke a jegyzett tőke 30 százalékára csökkent. Tovább növelte a gondokat, hogy a hitelszerződéseket nem sikerült megújítani, a működést tavaly már döntően a készletek kiárusításából finanszírozták. Ráadásul több korábbi nagy vevőjük csődöt jelentett, illetve nem vagy csak jelentős késéssel fizetett. A Mecsekparkett 582 milliós nettó árbevétellel és 113 milliós veszteséggel zárta 2008-at - derül ki a cégbírósági adatokból. Az elmúlt év derekán már látszott, a cégcsoport menthetetlen.


Tetszett a cikk?