Lapszél: Vállalkozásbarátság

Egy dunántúli termelő (még csak nem is kereskedő) vállalkozásnál, egy matracgyártó kisüzemnél az APEH ellenőrzést tartott. Volt próbavásárlás, nem történt megállapítás. Emellett vizsgálták a foglalkoztatottak bejelentettségét, a munkaviszonyok rendben levőségét. Itt azonban a 20 fő munkaszerződéssel alkalmazott és rendben talált jogviszony mellett találtak egy apró hibát, nevezetesen egy fő alkalmi munkavállaló alkalmi munkavállalói könyvébe 2 nap nem került rögzítésre, illetve a 2 db 400 Ft-os bélyeg nem került beragasztásra, tehát 800 Ft kár érte a Magyar Államot.
A büntetés sem maradt el: a céget megbírságolták, a határozat szerint méltányosan, összesen 240 000 Ft-ra, de ami megdöbbentő, a matracgyártó kisüzemet bezáratja az APEH (jogszabály szerint ez nem kötelező, csak lehetséges retorzió) 12 munkanapra.
Nem érdekli az államot, hogy mi lesz itt 20 ember munkahelyével, mi lesz az adófizető vállalkozással, mi lesz ezzel a kis magyar kézben lévő gyártóüzemmel. A sz....s 800 Ft adóhiány miatt, akár egy kisüzem két és fél heti termelésből való kivonása, tönkretétele is megengedhető, sőt talán elvárt is a hatóság embereitől.
De számoljunk egy kicsit!
A matracgyártó kemény 800 Ft-tal megkárosította az egyébként tüchtig államot és ezért bezárják 12 napra.
Például a BKV-nál óvatos becslések szerint is több száz millió forinttal károsították meg az államot a cég vezetői, a céget irányító „tulajdonosok”.
Legyen ez az összeg, ez a BKV-s kár mondjuk 200 millió forint.
Nos, ha 800 Ft-ért 12 nap jár, akkor könnyen kiszámolható, hogy 200 millióért 3 millió nap járna, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi tudásunk és az APEH ez irányú gyakorlata alapján a BKV-ra 8219 évre kellene pecsétes lakatot tenni. Közgazdaságilag nézve a hatóság ez irányú igyekezete elég nagy ostobaságnak tűnik. Miért nem abban érdekelt az APEH, hogy egyre több vállalkozó egyre több adót tudjon befizetni a költségvetésbe? És itt az érdekelt szón van a hangsúly, nem az adóbehajtáson, a mindenáron büntetésen.

Hőbör Tamás
 


Tetszett a cikk?