Tegyük láthatóvá a tudást

A kiállítás megnyitója az iskola szakmai vizsgáihoz igazítva június 1-jén volt, ekkorra kellett leadni a komplett munkát. Összesen 40 végzős tanuló bútorát láthattuk a szakközépiskola aulájában. A kiállított munkák között azonos arányban szerepeltek az iskolában szakmai alapozó oktatásban részesült tizennegyedik évfolyamos, illetve érettségi után érkezett 2 éves kiegészítő képzésben technikusi bizonyítványt szerző tanulók munkái. Egy külön kiállítási részt kaptak a bútorműves-lakberendező képzés I. évfolyamos tanulói.
Az osztályozásnál minden részfeladat külön súllyal szerepel, így például a kivitel mellett nagy jelentőséget kap az ötlet egyedisége, formavilága, valamint szigorú elbírálás alá esik a műszaki dokumentáció kivitele is. Ötöst csak az kaphat, aki az összes feladatrészt kiemelkedően teljesíti.
A munkák kivitele azért némi szórást mutat, jól visszatükrözi a készítő hozzáállását. Volt aki az egyszerűbb végét fogta meg a dolgoknak, ám sokan voltak olyanok, akik energiát és időt nem kímélve valami olyat alkottak, amely talán pályakezdőként jó referencia lesz a számukra.

Tömör platánfából készült Tancsik Attila franciaágya

 

 

A lécekből összeállított csavart lábazat az üvegbetéten át szemlélve belülről is érdekes látványt nyújt, Nagy Máté Gábor munkáján

Ilyen például Tancsik Attila franciaágya, amely munkamennyiségben és bonyolultságban is technikushoz méltó feladat. Így látta ezt a vizsgabizottság is, ezért ötös érdemjeggyel osztályozta. Az ágy platánfából készült, íves fejvégekkel, sajátcsapos kötésekkel, szétszedhető kivitelben.
Ötletes lábazatával tűnik ki Nagy Máté Gábor kávézóasztala, amely juhar és dió fafajok kombinációjából készült. A lábazat 20 mm vastag keretekből áll, melyeknek mérete 20 mm-enként csökken 400 mm-ről egészen 200 mm-ig, majd lefelé növekszik, ami közben minden léckeret a mellette lévőkhöz képest kissé elfordul. Ésszerű választás volt az üveg asztallap, hiszen így a térbeli csavarvonal belülről is jól látható. A munka mind forma, mind kivitel szempontjából elismerésre méltó.
Teljesen sajátos ötlettel állt elő Nagy Péter, amikor egy fa számítógépház elkészítését választotta. Gyakorlatilag teljes egészében helyettesíti a fém számítógépházakat, belsejében minden alkatrésznek megvan a saját helye. Elkészítése bizonyos fokú számítógépes ismereteket is feltételez. Bonyolultsági fok tekintetében az apró fiókokkal és csapozott kötéseivel megállja a helyét.

Modern formák, korszerű vasalatok, látványos furnérfelületek, Jankovics Gellért komódjánAz idei végzősök egyetlen lány tanulója, Nyilas Andrea értékes furnérok kombinációjából készített intarziás dohányzóasztal

Sajátos elgondolás a fából készített számítógépház, Nagy Péter ötlete alapján

A biedermeier bútorkészítés rejtelmeibe kalauzol Gulydi Gábor munkája

A mai korok divatjának megfelelően készült Jankovics Gellért komódja. Juharfurnért sötétre pácolva kombinált szilgyökér furnérral, látványos eredménnyel. A négy különböző méretű fiókot rejtett vasalattal szerelte, fogantyú nélküli nyitási megoldással.
A biedermeier bútorkészítés rejtelmeibe kalauzol Gulydi Gábor munkája, illetve tablóképei. Egy oszloplábas asztalt készített el diófából, ill. diófurnérozással, teljes felületén politúrozott kivitelben. A befektetett munka mennyiségében itt nagyobb, mint a többi bútornál, a végeredmény pedig arányos, szép kivitelű.
Az idei végzősök egyetlen lány tanulója Nyilas Andrea, mint munkájából is kitűnik, az intarziázás a kedvenc területe. Értékes furnérok kombinációjával készített intarziás dohányzóasztalt.

Mózes Lajos


Tetszett a cikk?