Nemzetközi pályázat Építészhallgatóknak

A korábbi két pályázaton pedig magyar díjazottak is szerepeltek. A 30 000 euró összdíjazású pályázat célja a hallgatók ösztönzése, hogy minél mélyrehatóbban ismerjék meg a napfényben rejlő építészeti lehetőségeket. A nemzetközi zsűri elismert építészekből és építőipari szakemberekből áll, melynek tagja Alvaro Siza portugál építész is.
2004 óta minden második évben meghirdetett pályázatra világ építésziskoláinak diákjai és tanárai közösen jelentkezhetnek. A pályázat témája, „A jövő fényforrása”, mely a természetes megvilágítás lehetőségeire, fontosságára hívja fel a figyelmet, valamint arra ösztönzi a hallgatókat, hogy mélyrehatóbban is megismerjék alkalmazását az építészetben. A főbb fókuszterületeket az alábbiak alkotják:

  • a napfény, mint természetes fény- és energiaforrás
  • a napfény, mint a kellemes beltéri légkör kialakításában fontos szerepet játszó elem
  • a napfény alkalmazási lehetőségeinek újragondolása városi és vidéki építészeti környezetben
  • a napfény fontossága a fenntartható építkezésben
  • absztrakt elképzelések úgymint természetes és mesterséges fény, nappal és éjszaka, bel- és kültér.


A 30 000 euró összdíjazású „megmérettetésen” a hallgatókon túl a nyertes projektek tanárai is díjazásban részesülnek. A verseny az Építészek Nemzetközi Szövetségével (UIA) és az Európai Építészeti Oktatási Szövetséggel (EAAE) együttműködésben zajlik.
A pályázatra regisztrálni 2012 februárjáig lehet, a pályamunkák beküldésének határideje 2012. május 7.
Ezt követően a zsűri elbírálja a beérkezett projekteket, végül októberben egy nagyszabású rendezvény keretein belül kerülnek kiosztásra a díjak.


www.velux.com/iva,
www.facebook.com/internationalveluxaward


Tetszett a cikk?