A FIVOSZ hidat épít a jövőért

A következő években a magyar gazdaságot hajtó kis- és középvállalkozások jórésze eltűnhet. Komoly generációs szakadék tátong ugyanis ebben a szférában. Az életképes cégek java a rendszerváltás idején indult, ügyvezetőik 60 év felettiek, míg a fiatalok – gyakran a kudarctól való félelem miatt – nem motiváltak a vállalkozások átvételében. Többek között ezt a generációváltást segíti a Fivosz.

– A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége egy támogatások nélkül működő, független szervezet – mondta el dr. Kovács Patrik. A Fivosz elnöke szerint ők a hazai vállalkozók és vállalkozó kedvű atalok közösségeként mára egy hivatalosan elismert érdekképviseleti szerv lettek mind itthon, mind az EU-ban.

Az alapító kérdésünkre elmondta: a szövetség érdemi segítséget nyújt a vállalkozásindításban és -vezetésben a 18 és 40 év közötti atalok számára egyedülálló szolgáltatásaival (költségcsökkentő megoldások, kedvezmények, mentorprogram, jogi, üzleti terv, adó-könyvelési tanácsadás stb.) és nemzetközi kapcsolatrendszerével. Ezen felül komoly segítséget ad azoknak a fiataloknak, akik egyedül nem tudnak vagy nem mernek vállalkozást indítani, mert nem rendelkeznek az elinduláshoz szükséges ismeretekkel. Így mára a Fivosz a magyar gazdasági utánpótlás-nevelés kulcsszereplőjévé vált.

A szervezet nem titkolt célja, hogy megteremtse azt a vállalkozói réteget, melyek a cégeket hosszú távon jól vezetve megerősítik a kkv-szektort és hozzájárulnak egy sikeres gazdaság megteremtéséhez. A szövetség a atalok megszólításával, motiválásával és a közösség kiépítésével egy hidat épít a gazdasági élet szereplői között. Szükség is van erre, hiszen a fent említett veszélyforráson túl egy ma induló vállalkozás más kihívásokkal néz szembe, mint 20–30 évvel ezelőtt. A mérések szerint az ifjak csupán 16 százaléka tervez cégalapítást.

A szakmai közösség viszont a folyamatos tapasztalatcserével és egyfajta lelki támogatással jó alapja lehet a sikernek. Kovács Patrik büszke rá, hogy az induló vállalkozások egy jó része az ő támogatásukkal indult. Tízéves, növekvő gazdasági érdekképviseletként pedig elmondhatják, hogy csaknem 42 ezer atallal dolgoznak és a magyar GDP negyedével működnek együtt. Az alapító leszögezte: a Fivosz gyakorlatilag üzletet, fejlődést és közösséget kínál.

A szövetség legnagyobb rendezvénye a Fiatal Vállalkozók Hete, mely az ország aktív atalságát és vállalkozó rétegét országszerte megmozgatja, 2014-ben több mint 7000 tudatos atal vett részt országos szinten több mint 50 rendezvényen. Tíz országból 110 előadó jött Magyarországra a program során. Kovács Patrik, a Fivosz alapító elnöke egyben Európa legmeghatározóbb, legnagyobb Európai Fiatal Vállalkozói Ernyőszervezetének (JEUNE – Young Entrepreneurs' Organization of the European Union) is az elnöke 2014 óta.


dr. Kovács Patrik

Eredményeik alapján a Fivosz minta lett a hasonló külföldi szövetségek számára. Workshopok szervezésével és tanácsadással segítik az új gazdasági egyesületek megszületését és működését. Ám természetesen hazai terepen dolgoznak a legtöbbet. Kovács szerint a generációváltás a legfontosabb feladatuk, méghozzá szektoroktól függetlenül. Hiszen a kézműves szakmákban is érezhető a hiány, vagyis nekik nemcsak a divatos, digitális térben működő vállalkozások indulását kell segíteniük, hanem például a faiparos cégek jövőjét is.

Megkerestünk egy vállalkozást, hogy a felsorolt előnyöket támassza alá személyes tapasztalataival. A szentgotthárdi Emerik-Fa Kft. fűrészüzeme azzal a céllal épült 1998-ban, hogy kiszolgálja a város és környékének fűrészáru-, épületfa-szükségletét. A megrendelések számának növekedése arra ösztönözte őket, hogy modernizálják az akkori gyártási folyamatokat és ezzel együtt termékfejlesztést hajtsanak végre.

Két éve Fivosz-tagok. Merkli Brigitta ügyvezető igazgató elmondta, hogy az autóipari cégek növekvő igényeit felismerve, kezdetben egyutas raklapok és egyedi méretű faládák gyártásával bővítették a tevékenységi kört. A későbbi fejlesztések során vásárolt, mart elemek és bútoripari alkatrészek gyártására specializálódott CNC-megmunkáló-egység elősegítette egy szélesebb vevőkör igényeinek kiszolgálását is.

A magas minőségi követelményeknek megfelelve, az egyedi raklapgyártásból azóta ipari csomagolóanyagok egész spektrumát gyártják, illetve egyedi csomagolási megoldásokat kínálnak fenyőből, rétegelt lemezből vagy egyéb laminált, faforgácslapból készült raklapoktól és ládáktól kezdve, a fa tartóbakok, alátétfák és távtartó fákon keresztül, egészen a hullámkarton dobozokig.

A Fivosszal a közösségi oldalon találkoztak, de sok olyan helyen is megtalálták a szövetséget, ahol más szervezetek nem érhetőek el. Merkli Brigitta szerint pozitív az a ataloknak szóló hangnem, mellyel a Fivosz megszólítja a vállalkozókat. Elsősorban a kapcsolati tőke az, amiben nagyon sokat tud adni a szervezet, de az Emerik-Fa a tagság más előnyeit is kihasználja, például használnak több kedvezményes Fivosz-szolgáltatást is, mint pl. az üzemanyag- vagy a villamosenergia-kedvezmény, melyekkel jelentős költségmegtakarítást tudtak elérni.

Továbbá a szövetségen keresztül sok atal vállalkozót megismertek, akik hasonló cipőben járnak, ezáltal tudják egymást támogatni, segíteni. Az ügyvezető szerint nagy segítség, hogy bővíteni tudták a nemzetközi kapcsolatrendszerüket, több megrendelés érkezett már a Fivosz-tagságuktól. Segítségükre vannak tehát az exportpiacok felkutatásában is.

Emellett fejlesztenek egy új üzletágat, amelyben a vevők igényeit egy speciális, az országban ritkaságnak számító 3D-s megmunkálásra alkalmas, 5-tengelyes CNC-megmunkáló-központ szolgálja ki. Ehhez új partnereket pedig szintén a tagságukon keresztül keresnek. Merkli Brigitta hozzátette: jó érzés, hogy van kihez fordulni, ha segítségre van szükségük.


Kapcsolódó dokumentum:


mentoral-segit-es-kepvisel-a-fivosz-hidat-epit-a-jovoert


Tetszett a cikk?