Jelentős az érdeklődés a két új tőkealap iránt

Jelentős az érdeklődés a magyar kis-, és középvállalkozások részéről a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. két új tőkealapja iránt, több száz növekedési tervekkel rendelkező cég kereste meg az alapot támogatásért.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 50 milliárd forintra bővült tőkekeretéből a következő évtizedben százas nagyságrendben tervez tőkét fektetni hazai kkv-kba. Csuhaj V. Imre, a Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: szakértői csapatuk folyamatosan dolgozik azon, hogy a beérkező több száz üzleti koncepció közül kiválassza a legígéretesebbeket.

Az SZTA egész Magyarország területén keresi azokat a stabilan növekedni képes cégeket, amelyek tevékenysége akár a tőkebefektetők fő célpiacain kívül esik, mint például a fémipar, illetve nem reális megoldás számukra a hitelfelvétel.

Az alapkezelő a Széchenyi Tőkebefektetési Alapon (SZTA) keresztül 22 milliárd, az Irinyi II. Kockázati Tőkealap 8 milliárd, a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Alap 20 milliárd forinttal járul hozzá a kkv-szektor versenyképességének növeléséhez.

A szeptemberben elindult Irinyi II. Kockázati Tőkealap az Irinyi Tervben kiemelt iparágakban tevékenykedő, közép-magyarországi ipari vállalkozások, beszállító cégek számára biztosít tőkét a bővüléshez, fejlesztésekhez, valamint Ipar 4.0-s digitalizációs terveik megvalósításához.

A kiemelt szektorok közé tartozik a járműipar, a speciális gép- és járműgyártás, a zöldgazdaság, a megújuló energia, az élelmiszeripar, az egészségipar, a védelmi ipar, a faipar, valamint az ezekhez kapcsolható infokommunikációs, digitális fejlesztések. 

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Alap a Magyarországgal szomszédos országokba, azon belül is a terjeszkedő, illetve onnan Magyarországra érkező innovatív cégek bővülési szándékait kívánja finanszírozni. A befektetések valamennyi esetben Magyarországon valósulnak meg.

A tőkeprogram célja, hogy finanszírozza a nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházásokat, és támogassa a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások nemzetközi - azon belül is a Magyarországgal határos országok kkv-jaival történő - hosszú távú kapcsolatépítését.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 2011. és 2016. között a Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásából fektetett be magyar kkv-kba. Az SZTA forrásának 85 százaléka európai uniós forrás, 15 százaléka magyar állami forrás. 2016-ig 89 magyar vállalkozás fejlődéséhez és működéséhez biztosított forrást.


Tetszett a cikk?