Mérföldkő a szövetség életében

Jól indult az év a Bútorszövetség számára, hiszen mint résztvevő partner bekerült az EQ-Wood 2018-as Erasmus +Sector programjába. Az európai szakképzésre és az iparági innovációra fókuszáló projektben való részvétel nagy lehetőség.

Első feladatuk a projektben egy kérdőíves kutatás elvégzése, melyet legfontosabb hazai „stakeholdereink” számára küldenek el, és kérik a segítségüket abban, hogy töltsék ki és legyenek az EQ-Wood program részesei, ezáltal segítsék a hazai fa és bútoripar fejlesztését. 

A kérdőívet itt töltheti ki.

Az EQ-Wood (European Qualifications for the Wood and Furniture Industry) Európai Fa-, és Bútoripari Képzés egy Erasmus + Sector szakképzést összehangoló projekt, melynek célja a versenyképesség és az innováció növelése az európai fa -, és bútoriparban.

Mindez egy újszerű tananyag létrehozása és bevezetése által valósulhat meg, melynek eredményeképpen ún. innovációs tanácsadókat képeznek ki. Az innovációs tanácsadók a legfrissebb zöld, digitális és marketing technikák ismeretében segítik a vállaltokat a szükséges újítások bevezetésében. Az új tananyag azokra a speciális készségekre oktatja a tanulókat, melyeket a gyorsan változó európai faipar megkövetel.

Az EQ-Wood összefogás eredményeképpen egy átfogó, koherens európai szakoktatási és továbbképzési tervezet valósul meg. A projekt fő célja, hogy az innovációs tanácsadói szerepkört integrálja a szakképzésekbe és továbbképzésekbe Európa szerte.  Az innovációs tanácsadó képzés teljes képzésként is elérhető lesz elsősorban fiatalok számára, de független oktatási modulként is felvehetik felnőttképzésben résztvevők és szakdolgozók is, így biztosítva a folyamatos szakmai fejlődést számukra.

Az EQ-Wood újszerű szakképzési tananyagot hoz létre, ötvözve a hagyományos tanórai oktatást az e-oktatási modulokkal. A projektben kulcsfontosságú szerepet kap a tervezett szakképzés harmonizációja az EU mobilitási és átláthatósági irányelveivel (EQF, EQAVET, ECVET) valamint a szakképzés érvényesítésének és elismertségének biztosítása.

A projekt célja továbbá kiépíteni egy, az európai fa- és bútoripari szakképzési és tréning hálózatot, mely biztosítja a szakági fejlesztéseket, speciális képzéseket, melyek reflektálnak az iparág folyamatos technikai fejlesztéseire és az aktuális piaci trendekre.

Az EQ-Wood konzorciumban az európai fa és asztalos ipart képviselő szervezetek képviseltetik magukat. A szövetségek (FEDERLEGNOARREDO, Magyar Bútor és Faipari Szövetség, BBCWFI, CCI LYON) szakképzési centrumok (WOODWIZE, CONFORM, ITPIO, IPRA) és a szektor innovációt támogató központok (AIDIMME, INNOVAWOOD ASBL.) együttesen tehát az EQ-Wood csapata komoly szaktudással rendelkezik a fa és bútoripart érintő innovációkkal, lehetőségekkel, duális képzéssel, mobilitással, digitális fejlesztéssel és vállalkozással kapcsolatban.

2018 januárjában az EQ-Wood partnerek Brüsszelben megtartották a projektindító értekezletet és megkezdték a közös munkát, elindult az EQ-Wood projekt.


Tetszett a cikk?