Német gépgyártó épít összeszerelő üzemet Debrecenben

Elhelyezték a német Bürkle gépgyártó cég összeszerelő üzemének alapkövét Debrecenben, ahova elsősorban felületkezelő, valamint faipari technológiákat telepítenek.

Elhelyezték a német Bürkle gépgyártó cég összeszerelő üzemének alapkövét január 15-én a Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Park új fejlesztési övezetében.

Herdon István, a parkot működtető Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta: hárommillió eurós beruházással alakítják ki az új gyárat, amelyben a német Bürkle cég kétmillió eurós technikai fejlesztést valósít meg.

Az innovációs parkot 30 hektár területtel bővítik, így ennek teljes területe meghaladja a 130 hektárt - tette hozzá. Megjegyezte: ezen a területen az első beruházás lesz a Bürkle összeszerelő üzeme, de a Xanga csoport további több tízezer négyzetméter kulcsrakész ipari és szolgáltató létesítmény fejlesztésével teremt infrastrukturális hátteret a később betelepülő hazai és külföldi cégeknek.

Jürgen Schröer, a Robert Bürkle GmbH vezérigazgatója elmondta: 1920-ban alapított cégük főbb termékei présgépek, lamináló rendszerek és felületkezelő gépek, amelyeket elsősorban a fafeldolgozó iparban, az autó iparban, az építőiparban, valamint a nyomtatott áramkörök és a különféle felhasználású plasztik kártyák gyártásánál alkalmaznak.

A debreceni lesz a negyedik, egyben az első magyarországi gyártóüzemük, ahol elsősorban felületkezelő, valamint faipari technológiákat telepítenek - jelezte a vezérigazgató. Hozzáfűzte: több potenciális helyszín közül elsősorban a kiváló infrastruktúra, a repülőtér, a szakképzett munkaerő és a jó hírű egyetem jelenléte miatt választották Debrecent.

Jürgen Schröer a mostani beruházást egy hosszabb távú fejlesztés első lépésének nevezte: az év végére kétmillió eurós technológia telepítésével 40 embernek adnak majd munkát, de később az összeszerelő üzemet magas hozzáadott értéket képviselő termelőüzemmé fejlesztik, és mintegy százra emelik a létszámot.

Papp László, Debrecen polgármestere szerint az újabb beruházás is jelzi, hogy folytatódik a város történetének egyik legdinamikusabb iparfejlesztése.

Emlékezetett rá, hogy az elmúlt csaknem két évtizedben a Xanga cégcsoport volt a fejlesztések motorja Debrecenben, amiért köszönetet mondott Herdon István vezérigazgatónak.

Jelezte: a város továbbra is támogatja a magas hozzáadott értéket képviselő ipari és szolgáltató cégek letelepedését Debrecenben, amihez befektetési cégén, az EDC-n keresztül továbbra is minden segítséget és támogatást megadnak.

Forrás: MTI
Fotók: Miskolczi János


Tetszett a cikk?