Hitelképesek lehetnek a katások

Megszűnik 2020-tól az egykor oly népszerű eva (egyszerűsített vállalkozói adó) adózási forma, ami miatt 17 ezer magyar vállalkozásnak kell új adónemet választania az év hátralévő részében.  Az evát elhagyó vállalkozók számára jó hír, hogy míg az eva a bankok többségénél nem számított hitelezhető jövedelemnek, addig a két legesélyesebb alternatíva, a kata és a kiva hitelezhető. Ám a bankok között nagyok lehetnek a különbségek.

Az evát elhagyó vállalkozók többsége valószínűleg a két népszerű kisadónem valamelyikére, a katára (kisadózó vállalkozások tételes adja) vagy a kiva-ra (kisvállalati adó) vált majd. Az, hogy melyik adózási forma a legmegfelelőbb egy volt evás vállalkozás számára, az sok mindentől függ. Lényeges például az elszámolható költségek összege, hiszen a katánál nincs lehetőség költségelszámolásra, de a 12 millió Ft-os bevételhatár is probléma lehet, hiszen az efölötti részt 40%-os adó terheli.

Bármelyik kisadónemet válasszák is az evások, a hitelképesség szempontjából mindenképp jól járnak. Ugyanis míg az evás jövedelmet a bankok többsége nem fogadta el igazolt jövedelemként a lakáshitel, a személyi kölcsön vagy éppen a Babaváró hitel esetében, addig a kisvállalati adónál a kivett jövedelem, míg a katánál az éves bevétel 60%-a igazolt, vagyis hitelezhető jövedelemnek számít.

Ez azért lényeges, mert a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály szerint a bankok legfeljebb 50-60%-ig terhelhetik a jövedelmet hiteltörlesztőkkel. A kata esetében azonban bonyolítja a dolgot, hogy a cég éves bevételének 60%-a számít csak igazolt jövedelemnek, amiről a NAV jövedelemigazolást állít ki.

További csavar, hogy a bankok ezt a csökkentett értéket sem egyformán veszik figyelembe:

  • Van, ahol az éves bevétel 60%-át elosztják 12-vel, és így állapítják meg az igazolt jövedelmet.
  • Mások az éves bevétel 60%-ából levonják a kata adó éves összegét (havi 25.000 Ft/50.000 Ft/75.000 Ft), majd ezt osztják el 12-vel.
  • Előfordul, hogy a NAV jövedelemigazoláson szereplő összegéből levonják a kata adót, majd egy nem publikus képlet alapján tovább csökkentik azt.

Jól látható tehát, hogy egy katás vállalkozónak nagyon nem mindegy, hogy melyik bankhoz fordul hitelért.

Nem kizárólag a katás bevétel jövedelemként történő elfogadásában vannak azonban különbségek, hanem a cég működésével kapcsolatban is eltérőek az elvárások. Ebből a szempontból három különböző banki gyakorlatot látnak a Bankmonitor szakértői:

  • Legalább 2 lezárt teljes naptári évvel kell rendelkeznie a katás vállalkozásnak ahhoz, hogy hitelképes legyen. Eszerint az, aki 2020. január 1-től katázik (például azért, mert most vált eváról), legkorábban 2022. január után kaphat banki kölcsönt.
  • Legalább 1 teljes lezárt naptári évet fel kell tudnia mutatni a vállalkozásnak. Ebben az esetben a jövő év elején induló katás vállalkozó 2021. januártól nyújthat be legkorábban sikeres hiteligénylést.
  • A megengedőbb bankok is elvárnak legalább 12 hónapos katás múltat, ám nem ragaszkodnak a teljes lezárt naptári évhez. Ez azt jelenti, hogy ha egy vállalkozás például 2018. októberében indult, akkor akár már idén hitelezhetővé válik. Ebben az esetben azonban a lezárt tört év bevételei szerepelnek majd a NAV igazoláson (a bevétel 60%-a), és ezt osztják el 12-vel a havi nettó jövedelem megállapításakor. És ha nagyon szigorú bankról van szó, akkor az még ezt is csökkentheti egy bizonyos képlet szerint.

Forrás: bankmonitor.hu


Tetszett a cikk?