Záptojás lehet a kosárban

A termékek címkéjéről ismerős CE jellel általában nem foglalkozunk, inkább az árat keressük, esetleg a „Made in” sort. Pedig egy fontos, megbízhatósági tényező bizonyítéka ... lenne, ha nem hamisítanák már azt is.

A CE jelölés (Comformité Européenne) az Európai Gazdasági Térségben (EGT) bizonyos értékesített termékek kötelező megfelelőségi jelölése 1993 óta. A jelölés azt hivatott jelezni, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel és szabadon forgalmazható az EGT belső piacán. A CE jelölés viszont nem minőségi jel olyan értelemben, hogy maga a termék mennyire „jó minőségű”. Arra sem garancia, hogy az Európai Unióban, vagy akár Európában gyártották.


Az eredeti jelölés és a kínai export jele

A CE JELENTÉSE
A jelölés azt jelenti, hogy a berendezés az Európai Unióban érvényes szabályok szerinti műszaki ellenőrzéseken ment át, azoknak megfelelt és kielégíti a rá vonatkozó harmonizált szabványok és irányelvek előírásait. Ha egy termék több termékszabvány vagy irányelv hatálya alá tartozik, akkor a CE jelölés használatához valamennyit ki kell elégíteni, nem csupán egyet, vagy csak azok egy részét.

TIPOGRÁFIA
A CE jelölés nem csak két egymás mellett álló betű, amiknek legalább 5 mm magasnak kell lennie. Ez valójában egy olyan logó, aminek a grafikai megjelenése is kötött, és ez a jogszabályokban rögzítve van. Különféle méretekben, de csak a meghatározott formában használható, nem módosítható. A hivatalos európai jelölés betűi két, egymás mellett lévő, egymást érintő körből lettek kialakítva, ezért közöttük viszonylag nagy távolság van.

A KÍNAI JEL
Az európai jelöléshez rendkívül hasonló a kínai export jelölése, ami alkalmas a gyanútlan vásárlók megtévesztésére. A betűk formája ugyanis azonos, de a köztük lévő távolság nem. Itt a körök, amikből a betűket formálták, nem érintik, hanem átfedik egymást. A kínai kiviteli jel azt jelenti, hogy a terméket Kínában gyártották. Használatához nincs regisztráció, tesztelés vagy könyvvizsgálat. A jelölést a kínai gyártók önkényesen használhatják. A Kínai Export-jelöléssel ellátott termékek minősége eltérő lehet, nem minden esetben biztonságosak, illetve a végfelhasználó folyamatos éberségét igénylik. Hozzátesszük: sok európai gyártó Kínában gyártatja a termékét, ezért a hivatalos jelölés jogosan szerepel a címkén (valamint a „Made in China” felirat), így az áru megfelel az előírásoknak.

ÁLLANDÓ VESZÉLY
Az a képesség, amivel észrevesszük a két jel közötti különbséget, nem ment meg minket teljesen a hamisítástól. Vannak olyan gyártók, amelyek szándékosan tesznek hamis jelöléseket a termékekre. A mérnökök és az ellátási lánc menedzsmentének folyamatos éberségére van szükség annak biztosításához, hogy a vevő valóban a számára megfelelő terméket kapja.


Kapcsolódó dokumentum:


zaptojas-lehet-a-kosarban


Tetszett a cikk?