Fókuszban a generációváltás

Jövő év április végéig adható be a támogatási kérelem az Új gyakornoki program című pályázati felhívásra. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében induló pályázat keretösszege 10 milliárd forint. Egy másik fontos pályázat pedig a kkv-k versenyképességét javítja a vállalkozói ismeretek bővítése révén. Ennél február 6-a és április 8-a között lehet a kérelmeket benyújtani.

GINOP-5.2.4-19

Az új program az Ifjúsági Garanciarendszer részeként valósul meg, hasonlóan a korábbi, Gyakornoki program pályakezdők támogatására című felhíváshoz. A korábbi pályázat tapasztalatai alapján az új program egyszerűsített költségelszámolás alkalmazásával biztosítja a szakképzésből kilépő fiatalok munkatapasztalathoz jutását, a támogatás aktív és hatékony felhasználását.

Az Új gyakornoki program a vállalkozás statisztikai létszámának növelésével együtt járó, azaz új státusz betöltését eredményező foglalkoztatás esetén bér- és járuléktámogatást nyújt a vállalkozások számára gyakornokok (legfeljebb 6 fő) foglalkoztatásához, valamint a vállalati gyakornoki kapcsolattartói (két fő gyakornokonként maximum 1 fő) tevékenység ellátásához hat hónapon keresztül. Lehetőséget teremt továbbá megváltozott munkaképességű gyakornok foglalkoztatása esetén a munkavégzés segítésével foglalkozó személy (1 fő) foglalkoztatására is.

A felhívás biztosítja a gyakornoki munkavégzéshez szükséges feltételek kialakítását is, amelynek költségei egyszerűsített költségelszámolás keretében a gyakornok és a vállalati gyakornoki kapcsolattartó személyi jellegű ráfordításainak 40 százalékáig elszámolhatók. A program kerete mintegy 2700 gyakornok foglalkoztatásához biztosít támogatást.

Célcsoporttal, gyakornokkal szembeni elvárások:

  • 25 évesnél fiatalabb a munkaviszony megkezdésekor (30 éves kor megváltozott munkaképességűek esetében),
  • a 25 évesnél fiatalabb célcsoporttag a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint területileg illetékes Járási Hivatalnál az Ifjúsági Garanciarendszerben a gyakornoki munkaviszony létesítését megelőzően igazoltan regisztrált iskolarendszerű oktatásban, felnőttoktatás vagy felnőttképzés keretében szerzett az Országos Képzési Jegyzékben szabályozott szakképesítést, kivéve a 62-es OKJ szintkódú szakképesítéseket,
  • a foglalkoztatási jogviszony megkezdésekor oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat és nem is dolgozik,
  • felsőfokú végzettséggel vagy felsőoktatásban szerzett szakképzettséggel nem rendelkezik,
  • a támogatott foglalkoztatás ideje 6 hónap, a továbbfoglalkoztatási kötelezettség ideje 3 hónap,
  • a munkaviszony kezdete meg kell, hogy előzze a támogatási kérelem benyújtását, de legfeljebb 90 nappal előzheti azt meg.

Beadási határidő: 2021. 04. 30.
Támogatás max. összege: 22.176.000 Ft.
Előleg: a megítélt támogatás max. 25%-a.

GINOP-1.1.10-20

„A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása a vállalkozói ismeretek bővítése révén" című, GINOP-1.1.10-20 kódszámú kiemelt pályázati felhívás 1,5 milliárd forint keretös - szeggel, amely támogatja folyamatleírások, minták kidolgozását, amelyek segítségével a vállalkozások és az azokkal foglalkozó szakemberek az ország bármely részén le tudják bonyolítani a vállalkozások tulajdonosainak, vezetőinek generációváltását.

A program másik kiemelt célja a válságban lévő, illetve ahhoz közel álló vállalkozások segítése megfelelő eszközökkel, beavatkozással, hogy elkerüljék a csődeljárást, illetve támogatást kapjanak az újrakezdéshez. Jelenleg a hatályos magyar csődtörvény alapján végbemenő magyar csődeljárások általában felszámolási eljárással, azaz sikertelenül végződnek. A cél az, hogy ez ne így legyen, hiszen a csőd alatt álló cégek jó része megfelelő beavatkozásokkal megmenthető. A megmentés egyet jelent a cég alkalmazottainak vagy egy részének megmaradásával, a már kidolgozott és működő vállalati folyamatok, piacok, értékek megőrzésével, tehát egy olyan, sokszor nem is igazán számszerűsíthető érték megtartásával, amely az összességében vett gazdasági teljesítőképességhez járul hozzá. Magyarországon az 1990-es évek elején több ezer vállalkozás indult el közel egy időben, így az akkor jellemzően harmincas, negyvenes korosztály napjainkra elérte a nyugdíjaskort. A generációváltás a gazdasági folyamatok természetes része. A vállalkozások továbbvitelének számos módozata létezik, az átruházás folyamata eltérő megközelítést igényel a családon belüli öröklés, egy külső személy általi átvétel, egy másik cég általi felvásárlás vagy a nyilvános tőzsdei bevezetés esetében.

Tervezett keretösszeg: 1,5 milliárd Ft.
 Beadási határidő: 2020. febr. 6. – 2020. ápr. 8.

További információk: palyazat.gov.hu


Kapcsolódó dokumentum:


fokuszban-a-generaciovaltas


Tetszett a cikk?