Öt éves a Minősített Ragasztók Köre

A Soproni Egyetem Központi Vizsgálólaboratóriuma (KVL) 5 éve hozta létre a „Minősített Ragasztók Köre”-t (MRK), amelynek célja a Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható faipari ragasztók folyamatos minőségellenőrzése az MSZ EN 204 sz. szabvány, ill. a ragasztók Műszaki leírása alapján. A KVL az év során folyamatosan teszteli véletlenszerű mintavétellel mindazokat a kereskedelemben elérhető nem szerkezeti faipari ragasztókat, amelynek gyártói részt vesznek a programban.

A faiparban alkalmazott ragasztás minőségét sok tényező befolyásolja, de mind közül elsőként kell említeni a célnak kiválasztott ragasztóanyag minőségi megfelelőségét. A diszperziós ragasztók ún. vízállósági fokozatára vonatkozó előírást a hatályos uniós szabvány egyértelműen meghatározza.

Az általános termékfelelősségi irányelvek betartása nem biztosíték arra, hogy a ragasztóanyagon feltüntetett paraméterek megfelelnek a valóságnak. Jelenleg pedig nincs törvényi szabályozás a ragasztóanyagok kötelező bevizsgálására a forgalomba hozatalhoz.

Egyes gyártók azonban továbbra is fontosnak tartják, hogy ragasztóanyagaik szakintézeti bevizsgálással rendelkezzenek, melyet gyártásközi mintavételezési eljárással minősíttetnek. A kereskedelmi forgalomban kapható termékek közül nem mindegyik rendelkezik olyan független, akkreditált intézmény által kiállított tanúsítvánnyal, amelynek a megléte a felhasználó számára garancia a ragasztóanyag minőségét illetően. Akkor mégis mi a biztosíték arra, hogy ha megveszünk egy ragasztóanyagot, akkor az valóban megfelel-e a címkén feltüntetett vízállósági fokozatnak?

Felhasználóként úgy bizonyosodhatunk meg a ragasztóanyag vízállósági fokozatának megfelelőségéről, hogy a gyártótól, forgalmazótól kérjük a megfelelőséget bizonyító jegyzőkönyvet. Amennyiben a ragasztóanyag ilyen tanúsító jegyzőkönyvvel nem rendelkezik, nincs garancia arra, hogy az adott felhasználási célra megfelelő. Éppen ezért a gyártók számára is fontos a jegyzőkönyvek megléte, amellyel igazolhatja terméke minőségét.

Az akkreditált laboratórium függetlensége garancia minden felhasználó számára, a választott ragasztóanyag megfelelő minőségét illetően.

A Minősített Ragasztók Körében lévő ragasztók évi négyszer kerülnek bevizsgálásra úgy, hogy a minták véletlenszerű mintavétellel (bolti forgalomból) kerülnek beszerzésre. A mérési eredmények alapján folyamatosan frissül a vizsgált és megfelelő termékek listája, mely megtalálható a www.minositettragasztok.hu és a www.minosegiragasztok.hu oldalon, ahol bővebb információk is találhatóak az MRK tevékenységéről. Az MRK tevékenysége egy folyamatos minőség-ellenőrzési folyamat, mely a gyártótól független, és lehetőséget biztosít a gyártók/forgalmazók biztonsága és a felhasználók bizalma kettős alapelv megvalósulására.

A cikk a Magyar Asztalos 2020. márciusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


ot-eves-a-minositett-ragasztok-kore


Tetszett a cikk?