Újra lesz Növekedési Hitelprogram

Április 7-én délután a MNB is bejelentette, milyen lépéseket tervez a gazdaság életben tartására a járványhelyzetben. Ezek egyik eleme, hogy visszaállítják a Növekedési Hitelprogramot. A pénzügyi rendszer védelmére 3000 milliárd forintot szán a jegybank, ez az idei várható GDP 6 százaléka.

A sajtótájékoztatón Matolcsy György elnök, valamint Kandrács Csaba, Nagy Márton és Patai Mihály alelnökök ismertették a jegybank lépéseit.

Az intézkedések részeként újra elérhető lesz a Növekedési Hitelprogram 1000 milliárd forintos kerettel, NHP hajrá néven. Ehhez az összeghez hozzáadják a NHP Plusz 500 milliárd forintos keretét, így összesen 1500 milliárd forint áll majd rendelkezésre a programban.

A Növekedési hitelt fejlesztésre, beruházásra, hitelkiváltásra és forgóeszköz hitelként is fel lehet venni, például bérfizetésre – közölték.

A programban részt vevők futamidejét 20 évre, az elérhető összeget pedig 10 milliárd forintra emelik fel.

Kandrács Csaba alelnök bejelentette, hogy a fogyasztóbarát lakáshitel mellé jön a minőségi fogyasztóbarát személyi hitel is. Azt is hozzátette, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy a hitelezési piac a válság után növekedésnek induljon.

Matolcsy György ismertette, hogy a bankoknak plusz 4 százalékos kamattámogatást biztosítanak, nullára csökkentik a bankok kötelező tartalékát, ezzel 250 milliárd forint likviditás szabadul fel. Hozzátette, a bankoknak kéthetes hitelelbírálási időt írnak elő.

Forrás: https://ado.hu/cegvilag/mnb-ujra-lesz-novekedesi-hitelprogram/


Tetszett a cikk?