Mentsük meg az európai gazdaságot

A drámai gazdasági és társadalmi következményekkel járó COVID-19 közegészségügyi krízissel összefüggésben az Európai Bútorszövetség felhívással fordul az Európai Unió intézményeihez és tagállamaihoz, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a krízis legyőzésére és az európai gazdaság, és a kiemelten fontos egységes, belső határok nélküli piac megőrzésére. A kihívások legyőzésének, a gazdaság újjáépítésének és a KKV-k, valamint a munkások megvédésének kulcsa minden szinten a szolidaritás.

A COVID-19 kitörése elleni küzdelemben az első számú prioritás az állampolgárok jóllétének és egészségének a védelme. A védő- és orvosi berendezések EU-szerte történő ellátásának Európai Uniós szinten való koordinálása elengedhetetlen. Azonban ma már világos, hogy az európai gazdaság komoly hullámvölgybe fog kerülni. Így az EU intézményeinek és a tagállamoknak minden szükséges lépést meg kell tennie a hatások csillapítására, és hogy biztosítsa a lehető legtöbb üzleti vállalkozás számára a krízis túlélését. 

Az EU bútoripari szektora fontos munkaadó, mivel EU-szerte 120 000 vállalkozás kb. 1 millió munkásnak ad állást, főleg KKV-k és mikrovállalatok esetében. 96 milliárd eurós forgalommal az EU bútoripara nagy mértékben járul hozzá az EU gazdaságához. Az ipar nagyon dinamikus és sokat nyer az EU-n belüli és nemzetközi kereskedelemből.  A többi európai országtól és Kínától való nagyfokú függés miatt sok vállalat már megtapasztalta az alkatrészek és félkész termékek importjának romlását, szembe találta magát a késedelmes szállításokkal, gyakran kártérítésekkel. Miután sok európai ország kijárási korlátozást vagy tilalmat vezetett be, illetve lezárták a határaikat, a bútormegrendelések csökkennek és a vállalatok szállítási, logisztikai és nyersanyag-ellátási nehézségekkel szembesülnek. Egyes országokban a bútorgyárak a kormányzati döntéseket követve bezártak, míg mások a termelést és a munkaerőt szétválasztják a lezárások és karanténok miatt.  

Ebben az összefüggésben életbevágó, hogy az európai intézmények és a tagállamok megtegyék a szükséges teendőket ahhoz, hogy:

  • Az egységes piacon belül biztosítsák az áruszállítást, hogy fenntartsák az ipar működését. Az Európai Bizottság olyan üdvözlendő intézkedéseket tesz, mint amilyen a zöld folyosók biztosítása az áruk és szolgáltatások szabad áramlása a hosszú határellenőrzések elkerülése érdekében. Most mi felkérjük a tagállamokat arra, hogy ezeket koordináltan alkalmazzák, miután az ellátási lánc összeomlását minden eszközzel el kell kerülni. 
  • A munkavállalók és ingázók határátkelésének támogatása - Az Európai Bizottság irányelveket dolgoz ki az alapvető működéshez szükséges dolgozók határátkelésének biztosításához. Azonban ezeket ki kellene terjeszteni más szektorokra is – mint a bútoripar - annak biztosítására, hogy azok a vállalatok, melyek a szükséges biztonsági intézkedésekkel képesek működni, a termelést újrakezdhessék vagy folytathassák. Ez szükséges a nagy mértékű munkanélküliség elkerüléséhez.
  • Biztosítsák, hogy a vállalatok hozzájussanak a munkaerő megvédéséhez szükséges eszközökhöz. Vállalataink meghozták a munkások egészségének megóvásához szükséges biztonsági intézkedéseket. Van, ahol gyártósoraikat alakították át azért, hogy védőeszközöket tudjanak legyártani. Azonban az olyan biztonsági felszerelések általános hiánya, mint a maszkok, gyakran az egész vállalat részleges, vagy teljes leállását eredményezte. 
  • Biztosítsák, hogy a vállalatok hozzájussanak likviditást támogató megoldásokhoz, hogy legyőzzék a gazdasági hullámvölgyet és hogy a pénzügyi intézkedések életbe lépésével minimálisra csökkentsék a munkahelyek elvesztését. Megfelelő támogatási intézkedéseket kell hozni a gazdasági aktivitás hiányának kompenzálására és a munkaerő és a vállalkozások védelmére a szociális partnerek együttműködésével. 
  • Biztosítsák, hogy a szakmunkás oktatást európai alapítványokon keresztül támogassák.  Egyes tagállamokban a szakmunkásképzést felfüggesztették, megkockáztatva azt, hogy szektorunk számára elérhető legyen a kvalifikált munkaerő. 
  • Biztosítsák, hogy a krízis után konkrét ajánlások legyenek az iparág tevékenységének beindításához.  Az ebben való részvétel az üzleti élet résztvevői számára kötelező. 
  • A bútorkereskedelem biztonságos beindításának biztosítása azokban az országokban, ahol a kereskedelmi tevékenységeket biztonsági okokból pillanatnyilag leállították. A munkatársak és a vásárlók védelme az első, azonban az élelmiszer és nem-élelmiszer szektorok jó példái mutatják, hogy lehetséges üzleti tevékenységet folytatni szigorú higiéniai előírások mellett is, valamint az eladótérben a vásárlók korlátozásával.

Az Európai Bizottság számos lépést tett eddig a tagállamok kríziskezelő lépéseinek koordinálásában. A nemzeti hivatalos szervek és krízis-munkacsoportjaik is gyors lépésekkel reagáltak. Azonban ezekben a napokban a vállalkozások számos bizonytalansággal kerülnek szembe. Míg sok vállalat rendelkezik eszközökkel, melyekkel a jelenlegi feltételek mellett ideig-óráig túlélnek, a kilátások megváltoznak, amennyiben a helyzet hosszabb ideig fennáll. Szerintünk ezért szükség van az európai szintű szolidaritásra és a koordinált reagálásra. Egyrészt a jelenlegi közegészségügyi krízis leküzdéséhez, másrészt azért, hogy előkészítsük a talajt a gazdasági felépüléshez, beleértve a termelés újraindítását és a lehetőség megteremtését a vállalatok számára, hogy ismét az exportra és az iparág egyéb prioritásaira fókuszáljanak, mint például a zöld és digitális átállás.


Tetszett a cikk?