Automatikus a hitelfizetési moratórium

Javában dübörög a hitelmoratórium: a vállalkozások négyötöde döntött úgy, hogy szünetelteti a törlesztést. A derűlátóbb vállakozók a moratórium bejelentése idején dönthettek úgy is, hogy tovább fizetik az esedékes részleteket, ám mára sokak számára kiderülhetett, hogy a recesszió miatt mégis nehézséget okoz az összeg előteremtése. Mit tehetnek ők? 

A hitelmoratórium szerint valamennyi március 18-áig folyósított hitel, kölcsön és lízingszerződés havi törlesztése automatikusan felfüggesztődik 2020. december 31-ig, amennyiben az adós máshogy nem rendelkezik. Azonban előfordulhat, hogy egy vállalkozó márciusban még úgy gondolta, őt nem érinti a válság, ám a helyzet mostanra megváltozott, akár mert elveszítette megrendeléseit, akár mert kimerítette tartalékait. Ha anno úgy nyilatkozott, hogy nem lép be a moratóriumba, ám most mégsem tud szerződés szerint törleszteni, akkor ez nem jelent problémát. Amennyiben ugyanis nem törleszt, akkor a bank ezt automatikusan úgy tekinti, hogy belépett a moratóriumba, az elmaradt részlet után pedig nem számít fel semmilyen plusz költséget. Amennyiben az adós anyagi helyzete a későbbiekben sem változik, akkor nincs más dolga, mint továbbra sem törleszteni, így a moratórium megmarad egészen 2020. december 31-ig.

Amennyiben a vártnál kedvezőbben alakul az anyagi helyzetünk, akkor dönthetünk úgy, hogy mégis tovább fizetjük hitelünk vagy hiteleink havi törlesztőit. Ha a részletet elutaljuk, vagy pénztárban befizetjük, akkor a bank ezt úgy fogja tekinteni, hogy az adott időszakra ki kívánunk lépni a moratóriumból, vagyis csökkenni fog a tartozásunk. Fontos, hogy ez nem jelent a jövőre vonatkozóan elköteleződést, vagyis, ha a következő hónapban nem utaljuk el vagy fizetjük be a részletet, akkor ismét visszaáll a moratórium.

Emiatt elképzelhető olyan helyzet, hogy valaki rendszertelen időközönként törleszt, így év végéig az esedékes törlesztők egy részét nem fizeti csak meg. Ezért aztán a hitele futamideje is kevésbé lesz meghosszabbítva ahhoz képest, mintha a moratórium mind a kilenc hónapját kihasználta volna az adós.

Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mégis tudjuk törleszteni a hitelünket, akkor egyrészt kiléphetünk a moratóriumból, másrészt felmerülhet az ötlet, hogy utólag rendezzük az elmaradásunkat. A moratóriumról tett nyilatkozat azonban csak a jövőre nézve érvényes, utólag nem lehet kilépni belőle. Ha a korábbi elmaradt részleteket mégis utólag rendeznénk, akkor erre előtörlesztésként van lehetőségünk, aminek viszont 1-2%-os költsége van.

Forrás: bankmonitor.hu


Tetszett a cikk?