Makita 3712

A Makita 3712 élmaró (trimmer) egy viszonylag egyszerű, kompakt gép, jó ár-érték arányban. A feladat, amelyhez hasonló jellegű gépet szerettem volna vásárolni: helyszíni munkáknál, ahol egy bútoralkatrészt kell pótolni, élzárni.

Első körben a Makita 3711 gépet néztem ki, az valamivel olcsóbb volt, de az eladók ajánlották, ha élzáró marásához kell a gép, akkor vigyem a másik talppal rendelkezőt, mert az direkt ahhoz lett kialakítva. Nem kell nagy bonyolultságra gondolni. Egyszerűen a talp gép felőli részét, ahol a két síkunk találkozik, az egyik lapot lekerekítette a gyártó. Így a még túllógó ABS azon a részen elfér, s mintegy meg is vezeti a gépet.

Egy nagyon egyszerű kartondobozban kapjuk meg a csomagunkat. Érdemes a vásárlásnál beregisztrálni a gépet, onnantól 3 év garanciát ad a gyártó. A gép mellett, a csomagban kapunk egy 6 mm horonymarót, szorítópatront 6 mm-es szerszámokhoz, vezetőtalpat, párhuzamvezetőt, 2 db szerelőkulcsot a marószerszámcseréhez, vezetőhüvelyt, valamint egy görgős vezetőt. A gép hálózati kábele elég rugalmas, a hossza – úgy gondolom – teljesen elegendő. Maga a gép egyszerű, puritán, a szokásos műanyag. A gépen egy kapcsoló található, amivel be, illetve ki tudjuk kapcsolni. A fordulatszám nem szabályozható. Maga a marószerszám cseréjéhez két villáskulcsra van szükségünk, amit a gyártó mellékel. Amint a talprésszel felöltöztetjük az alapgépünket, ránézésre már komoly műszernek tűnik a kis masinánk. Ekkor lesz markolat is, a talp elem oldalán kialakítva, ami szintén egy rideg anyag, de a célnak megfelel. Innentől kezdve a használt marókéshez képest beállíthatjuk a talprészünket. A marási mélységet egy egyszerű fogazott skála szerint tudjuk állítani, majd a beállítást rögzíteni. Több tesztben olvastam, hogy ez a megoldás pontatlan, nehezen beállítható, nálam működött. Viszonylag gyorsan be tudtam állítani, a munka során sem mászott el a beállítás. A talpon horizontális állítási lehetőségünk is van. Két műanyag, szárnyas csavarral, amelyek mindkét oldalon horonyban helyezkednek el, ezáltal tudjuk őket csúsztatni a kívánt beállításig. Itt azért már van egy kis holtjáték a rendszerben, de ha összefogjuk a két műanyag részt a széleken, akkor tud működni párhuzamosan a dolog. Mint említettem, ABS élzáró szintbemarására, lekerekítésére használtam a gépet és ehhez vásároltam 2 mm lekerekítő marókést. Mind horizontálisan, mind vertikálisan gyorsan sikerült a marókéshez állítani a talprészt. 2–3 próbamarás után már mehetett is élesben a munka. A talprészen kialakított, lekerekített részt ráengedtem az élzáró élére, a talp síkja szépen ráfeküdt a bútorlapra. Nagy meglepetésemre pontosan, szépen eltávolította a felesleges élzárót. Megkaptam a 2 mm lekerekítést is. Volt félelmem, hogy belekap az anyagba, de szerencsére a gép ezzel a talppal, vezetővel nagyon stabilan tartható. Úgy gondolom, hogy a szűk keresztmetszet a munkafolyamat során az a marókés, amit vettem. Más 6 mm befogású szerszám nem állt rendelkezésemre, amivel ki tudtam volna próbálni. Nekem ez a Makita 5 ezer forintos kés egy kicsit szétfolyatta az anyagot, többször át kellett húzni a gépet az anyagon a kívánt eredményig. Mindenképp érdemes azt a részt mondjuk maszkolószalaggal leragasztani, ahol elhúzzuk a gép talprészét, annak érdekében, hogy a lapunk felületét még véletlenül se karcoljuk össze!

Összességében ilyen jellegű munkákra tudom ajánlani a 3712 típusú gépet. Kicsi, könnyű, a munkafelületet végig látjuk az átlátszó talpon keresztül. Teljesítményben sem volt probléma, végig egyenletesen dolgozott a gép. Ezzel a talpmegoldással gyorsan, pontosan sikerült eltávolítani a felesleges ABS-t. A gép kis méretéből adódóan elfér egy szerszámosládában, így könnyen szállítható akár helyszíni szerelésre is. Akinek viszont komplexebb munkákra kellene gép, tudom ajánlani a Makita csomagajánlatát (RT0702CX2J), amelyben további cserélhető talpazat segíti a munkánkat.


Kapcsolódó dokumentum:


makita-3712


Tetszett a cikk?