Élmarók a terítéken

Élmarót használunk például furnérelemek szintbemarására, ABS-matériák marására, élgömbölyítésre. Ezekhez a gépekhez már rengeteg kiegészítő közül választhatunk, hogy a munkálatokat a lehető legpontosabban és kényelmesen el tudjuk végezni. A gépek kis méretéből adódóan, könnyen hozzáférünk a megmunkálandó felülethez. Kiegészítőket a legtöbb esetben az adott feladatra tudunk választani.

Az itt szereplő gépek árban nagyban eltérőek. Érdemes átgondolni, hogy melyek azok a munkafolyamatok, ahol a legtöbbször használnánk és milyen gyakorisággal. Amennyiben például egy konyhánál kell lapalkatrészt pótolni kisebb mennyiségben, s azt élzárni, akár a helyszínen, akkor egy Makita 3712 gép bőven elég lehet hozzá, a mellékelt műanyag talprésszel. Amenynyiben nagy mennyiségű munkánk van, viszonylag gyorsan kell tudni beállítani, előkészíteni a gépünket, akkor egy Festool gép minden bizonnyal tökéletes választás lesz.

BOSCH

Méretét tekintve a jelenlegi márkák közt – de elképzelhető, hogy a teljes piacon is – a legkisebb élmaró. Leszállított tartozékok: 10 mm villáskulcs, 17 mm villáskulcs, másolóhüvely, párhuzamvezető vezetőgörgő. Kompakt kivitel, gumírozott fogantyúrész, állítható és fixálható marásmélység. Egy következő szint a Bosch GKF 600 lehet, ami egy erősebb motorral szerelt, és 8 mm-es szerszámot is tud fogadni. Viszont fordulatszám-szabályzásra itt sem lesz lehetőségünk. Alumíniumtalp, dombornyomott skála a kívánt marásmélység pontos beállításához. Ehhez a géphez már egy komoly koffert is kapunk!

MAKITA

A Makita 3712 egyszerű, kompakt gép, amely ügyesen teszi a dolgát. Ennél a modellnél kapunk a géphez egy 45 fokig dönthető, átlátszó talpat. Praktikus kialakításának köszönhetően az ABS élzárókat is könnyedén tudjuk marni vele. A mélységállítás fogaskerekes mechanizmussal történik, komolyabb munkákhoz érdemesebb egy szinttel feljebb körülnézni a kínálatban. Egy komolyabb testvér a Makita RT0702C. Ennél a gépnél már valamivel nagyobb teljesítményt kapunk. Tudja fogadni a 8 mmes szerszámot is. Változtatható a fordulatszám, és az alapgépnél precízebb mélységállítási lehetőséget kapunk. Porszívóhoz csatlakoztatható, dönthető talp, fém motorház.

DEWALT

Az egyetlen gép a vizsgált alanyok közül, amelyet LED-lámpával láttak el. Könnyű felépítés, ideális egykezes marógép. Változtatható sebességszabályozás, a 16.000–34.000 rpm lehetővé teszi a marófej optimalizált alkalmazását. A D-bázis kialakítása alkalmassá teszi a maximális felfekvést a munkadarabon.

METABO

Stabil és elfordulásbiztos 2 oszlopos vezetés, a legnagyobb pontosság érdekében. A jelen gépek között a legnagyobb teljesítménnyel rendelkezik. Állítható fordulatszám-szabályozási lehetőség. 8 mm-es patronméret és 4 méter hosszú hálózati kábel. Ezzel a géppel már komolyabb, kétkezes munkák is elvégezhetők, de kis mérete lehetővé teszi, hogy egy kézzel is könnyen dolgozzunk vele.

FESTOOL

Teljesen más rendszer, mint a fenti gépek. Komoly, erős és precíz gép. Egyszerű 1/10 mm pontosságú marásimélység-beállítás. Élletörés, lekerekítés, profilmarás és hornyolás egyenletesen, tisztán és kipattogzásmentesen. Tömege mindössze 1,4 kg, az ideális súlypont révén különösen kézreálló.


Kapcsolódó dokumentum:


elmarok-a-teriteken


Tetszett a cikk?