Szúrófűrészek a terítéken

Mosogatótálak és főzőlapok kivágása, összeillesztési munkálatok bútornál, konyhaszekrényeknél, körök és ívek vágása, szegélyek összeillesztése, munkadarabok méretrevágása, ablakdeszkák illesztése és még hosszasan sorolhatnánk, hogy milyen feladatoknál van szükségünk szúrófűrészre.

A szúrófűrészeket viszonylag gyakran használjuk munkáink során, érdemes olyan gépet választani, amivel könnyedén és hatékonyan tudunk dolgozni. A gép használatakor fontos, hogy kényelmesen elérjük a kezelőszerveket, a lapcserét, az esetleges átállásokat gyorsan és pontosan végre tudjuk hajtani. Az áprilisi gépmustrában most hat gombfejűmarkolattal kialakított gépet hasonlítunk össze táblázatunkban és röviden írunk jellemzőikről. A táblázatban megjelöltük minden márkánál a vasalófogantyús verzió típusát is. Nézzük át, milyen szempontok alapján érdemes szúrófűrészt választanunk.

FORDULATSZÁMSZABÁLYOZÁS

A sebességszabályzás sokszor jól jöhet a munkánknál. A termékek, amikkel dolgozunk, eltérnek vastagságukban, anyagukban, van, amihez nagyobb erő kifejtése szükséges a gép részéről és van a precízebb munka, amikor is fontosabb a vágandó felület minősége. Ma már rengeteg változtatható sebességű gép kapható, melyekkel egyszerűbb a munka. A magas fordulatszám optimális a hőmérsékletre nem érzékeny, puha anyagok, pl. fa megmunkálására. Az alacsony fordulatszám a hőmérsékletre érzékeny műanyagok, pl. akril és PET megmunkálásához ajánlott, a kenődés megelőzésére, valamint fémek és építőanyagok esetében a szúrófűrészlap kopásának elkerülése, ill. a porképződés minimalizálása érdekében.

INGALÖKET-BEÁLLÍTÁS

Előtolás esetén a fűrészlap nemcsak egy fel-le irányú, függőleges mozgást végez, hanem felfelé menetben kissé előredől a penge, míg lefelé mozgás esetén egy kicsit visszahúzódik – a függőlegeshez képest. (Valójában egy ovális pályán haladó bolygó mozgást végez. Minél nagyobb az ingalöket, annál gyorsabban és könnyebben halad a szúrófűrész az anyagban, de ugyanakkor jelentős kipattogzást is eredményez. A kisebb, vagy kikapcsolt ingalöket kevés kipattogzással járó, pontos vágást eredményez kisebb munkatempó mellett, ezért alkalmas a precíz illesztésekhez és az ívelt vágásokhoz.

FOGANTYÚ

Szúrófűrészeknél többfajta fogantyúkialakítás közül választhatunk, úgy, mint a gombfejűmarkolat, a kengyelmarkolat vagy a vasalófogantyús. Amellett, hogy a fogantyú kényelmes fogású, fontos, hogy a gép jól irányítható legyen, lehessen stabilan megtartani, és a kezelőszerveket könnyedén elérjük.

SZERSZÁMMENTES HASZNÁLAT

A vágási munka során, ha fűrészlapot kell cserélnünk, vagy más beállítást szeretnénk eszközölni, fontos lehet, hogy ne a hasznos munkaidőből vegyük el az erre szánt perceket. Ma már nemcsak a pengecserét tudjuk megoldani egy mozdulattal, de a gépünk talprészét is szerszám nélkül tudjuk beállítani, például, ha szögvágásra használnánk a gépet.

BOSCH GST 150 CE

A Bosch GST 150 CE kényelmes, gumírozott fogási felülettel rendelkezik. A szerszám nélküli fűrészlapbefogó-rendszer a lap egyszerű és gyors cseréjét biztosítja. Négy előtolási fokozat közül választhatunk, valamint elektronikus fordulatszám-szabályozóval látták el. A következő kiegészítőket kapjuk a GST 150 CE mellé: 1x T 144 DP szúrófűrészlap (Precision for Wood), csúszótalp, elszívókészlet, fedőburkolat, forgácsfelszakadás-gátló, szívófej-alkatrészszám, szerszámkoffer.

MAKITA 4351FCTJ

A Makita 4351FCTJ gépben van beépített LED-világítás, gumírozott, kényelmes fogású markolattal látták el, ami jelentős mértékben kíméli a kezünket a hosszú munkafolyamatok során. Ez a Makita-modell terhelés alatt is képes állandó löketszámmal működni, köszönhetően konstans elektronikájának. A gyors munkamenetek érdekében az új szerszámrögzítő rendszer teszi lehetővé a gyors, szerszámmentes fűrészlapcserét. A 4 fokozatú előtolás-állítással igazíthatjuk szerszámunkat a megmunkáláshoz szükséges optimális sebességhez. Porelfúvással biztosítja a vágandó felület folyamatos tisztítását. A készüléket Makpac kofferben tudjuk megvásárolni, a következő kiegészítőkkel: felszakadásgátló, talpvédő, porelszívó csonk, imbuszkulcs.

DEWALT DW333KT-QS

A DeWalt szúrófűrész nagy teljesítményű, 701 W-os motorral szerelt, löketszám-szabályzással 3100 löket/ percig. Az ellensúlyos rezgéscsökkentés és a gumibetétes fogantyú kényelmes munkavégzést biztosít. Itt is 4-fokozatú pengeelőtolás-beállítás lehetőségünk van. A talp része szerszám nélkül állítható, amit karcmentes borítással láttak el. Teljes hullámú elektronikus fordulatszám-szabályozás biztosítja a fűrészlap egyenletes haladását az anyagban, bármilyen terhelés mellett. A kúpos fűrészlapgörgő megakadályozza a fűrészlap elhajlását maximális vágásmélységnél. Leszállított tartozékok: karcmentes talpburkolat, felszakadásgátló-betét, porelszívó adapter, koffer + TSTAK tároló.

METABO STE 140

A Metabo STE 140 Plus gépet állítható löketszámmal, lengőlökettel és alacsonyan vezetett, rugóval védett fűrészlapvezetéssel építették fel. Különösen kézreálló, a csekély markolati körfogatnak és a puha felületnek köszönhetően. Stabil vágáskezdés, a lassú indításnak és az automatikus löketszám-gyorsítással rendelkező automatikának köszönhetően. Egyszerű ferde vágásokat tudunk kivitelezni a szerszám nélkül állítható reteszelési pontokkal ellátott vezetőtalppal. A vágáshely megvilágítására beépített LED-lámpa áll rendelkezésünkre, ami mozgásra aktiválódik. Szerszám nélküli Metabo Quick fűrészlapcsere biztosítja a gyors lapcserét, automatikus lapkidobással. Bekapcsolható forgácslefúvó funkcióval rendelkezik a gép. A következő kiegészítőkkel szállítva: elszívócsonk, védőüveg, műanyag védőtalp, forgácskiszakítás elleni védőlapkák, műanyag hordtáska.

MILWAUKEE JS 120 X

A Milwaukee JS 120 X karcsú, jól átfogható motorház és optimális súlyú szúrófűrész. A Milwaukee gépeknél a Fixtec-technológiát alkalmazzák, amely biztosítja a gyors és könnyű, kulcs nélküli fűrészlapcserét. Az alaplap kulcs nélkül állítható a leszorító karral, 0 és 45 fok között. A pontos pengevezetést a nagyon alacsonyan elhelyezett tűgörgős csapágyakon lévő nagy méretű támasztógörgő segíti. Digitális elektronika figyeli a kiválasztott fordulatszámot, amely azonos sebességszinten tartja terhelés alatt is a gépünket. Lágyindítás segít bennünket a stabil és pontos kezdésnél, valamint a vágandó felülethez négyféle lengőelőtolás közül választhatunk. A géphez az alábbi kiegészítőket kapjuk: szerszámkoffer, 4 m kábel, 5x fűrészlap, felszakadásgátló csúszósaru adapter.

FESTOOL PS 300

A Festool a Trion és a Carvex fantázianeveken hozza ki a szúrófűrészeit. A PS 300 a Trion név alá tartozó szúrófűrész, amely minden részletében robusztus, erőteljes és ergonomikus. Az abszolút precizitásról szabadalmaztatott háromszoros fűrészlap-megvezetés és a párhuzamosan állítható keményfém-vezetőpofa gondoskodik. A tökéletes ergonómia és az ideális súlypont révén a Trion egykezes kezelés során is könnyen és biztonságosan vezethető. A Festoolnál a FastFix-rendszer gondoskodik arról, hogy a fűrészlapunkat gyorsan tudjuk cserélni. A gépen szabályozható a fordulatszám, valamint a „Multi Material Control” elektronika biztosítja az éppen beállított, állandó fordulatszámot. Bútorlap vágása esetén mindkét oldalon kipattogzásmentes vágást ígér a kialakított kipattogzásgátlóval. A géphez tudjuk használni a Festool saját sínrendszerét, valamint plug-it kábelrendszert, amely levehető, cserélhető hálózati kábel pillanatzárral a gyors átszereléshez. A következő kiegészítőket kapjuk a gép mellé: 2x fűrészlap (1x finomfogazású fűrészlap / 1x univerzális fűrészlap), kipattogzásgátló, SYSTAINER SYS3 M 137.


FŰRÉSZLAPOK ANYAGUK SZERINT

HCS szénacél: puha faanyagok, farostlemezek és puha műanyagok vágására. A leghasználtabb anyag az olcsó és hobbi fűrészlapok gyártására.

HSS nagy sebességű acél: mélyen keményített, nagy teljesítményű acél a keményebb anyagok, mint a fém és a keményfák vágására.

BIM bimetall: a HCS és a HSS tulajdonságainak egyesítéséről van szó, alkalmas a keményfák vágására. A bimetall fűrészlapok előnye a hosszú élettartam és a jó ár- és teljesítményarány.

HM keményfém: ezek a különösen nagy teljesítményű fűrészlapok a rozsdamentes acél, üvegszál-erősített műanyagok, gipszkarton vagy cementszálas lapok esetén használhatóak. A keményfém bevonatú fűrészlapok kerámiacsempék darabolására alkalmasak.

FŰRÉSZLAPOK FOGAZAT GEOMETRIÁJA SZERINT

Mart és terpesztett fogak: alkalmas a gyors durva vágásokhoz puha/ kemény fákhoz, alumíniumhoz.

Mart és hullámozott fogak: furnér, puha acél, alumínium, színesfém és műanyag finomvágására alkalmas.

Köszörült fogazás, hátszögköszörült vágóél: alkalmas fa és műanyag finom- és sima vágására.

Csiszolt és terpesztett fogak: alkalmas faanyag gyors vágására.

BEFOGÓSZÁR FORMÁK SZERINT

A fűrészlap megvásárlása előtt meg kell győződni arról, hogy az ön dekopírfűrésze milyen rögzítési móddal rendelkezik. A T típusú szárrendszer a legnépszerűbb, és jelenleg a legjobban az ilyen rögzítési rendszer terjedt el. Az univerzális U szárú rendszerrel a viszonylag olcsóbb gépeknél találkozhatunk gyakrabban


Kapcsolódó dokumentum:


szurofureszek-a-teriteken


Tetszett a cikk?