A Metabo bővíti fúró- és vésőkalapács-választékát

Az elektromos kéziszerszámokat gyártó Metabo tíz új SDS-plus kombikalapácsot dob ​​piacra, ezzel bővítve akkus és vezetékes kombikalapácsainak választékát. „Az új gépekkel kínálatunk még átfogóbb. Minden alkalmazási területhez megvan a megfelelő kombinált kalapács – ez vonatkozik mind az SDS-plus, mind az SDS-max gépekre. Akkumulátoros vagy hálózatról működő eszközről legyen szó – nálunk mindenki megtalálja a megfelelő kombikalapácsot” – mondja Markus Egelhof, a Metabo termékmenedzsere. Az új kombikalapács-család négy új akkus és hat új vezetékes terméket tartalmaz. Az új gépek vizuálisan is lenyűgözőek. „Módosítottuk a termékkialakítást, a kalapácsok most még modernebbek és erősebbek” – mondja Egelhof.

A KH 18 LTX BL 28 Q akkumulátoros kombinált kalapács rezgéscsillapító rendszerrel és speciális visszarúgásgátló funkcióval rendelkezik

 

A kombikalapácsok gyakran vannak kitéve erőteljes, hosszan tartó munkafolyamatoknak. Használhatjuk ezeket a gépeket betonban, fában, téglafalazatban, vagy nagyobb vésési munkálatoknál is. Az új akkus SDS plus kombinált kalapácsok optimalizált, nagy teljesítményű ütőmechanizmussal és robusztusabb házzal rendelkeznek, valamint magas szintű felhasználói védelemmel felruházottak. Például a KH 18 LTX BL 28 Q akkumulátoros kombinált kalapács visszarúgás-gátló funkcióval rendelkezik. Modelltől függően az új kombinált kalapácsok rezgéscsillapító rendszerrel is fel vannak szerelve. Az integrált ISA porelszívás még nagyobb egészségvédelmet biztosít.

A mechanikus S-automata biztonsági tengelykapcsoló minden kombikalapácson minimálisra csökkenti a balesetek kockázatát azáltal, hogy azonnal lekapcsolja a hajtást, amint a fúrószár elakad. A KHE 2845 Q hálózati kombinált kalapács és az összes többi Metabo Quick System rendszerrel rendelkező modell fúrótokmánya gyorsan cserélhető, például SDS-plus kalapácstokmányról kulcs nélküli fa- és fémfúrótokmányra.

Metabo fúró- és vésőkalapács, de melyiket válasszam?

Az asztalosmunkák során legtöbbször a beépítési munkálatoknál jön jól, ha rendelkezünk egy precíz kombikalapáccsal, amellyel több munkafolyamatot is eltudunk végezni. A Metabo rengeteg gépet kínál ebben a kategóriában, tekintsük át, hogy számunkra melyik lenne az ideális. Majd a cikk végén röviden leírjuk és összehasonlítjuk az SDS-t, valamint típusait.

A Metabo a kalapácskészletét a következő kategóriákra osztja

Multikalapácsok: négy funkcióval (kalapácsfúrás, fúrás két fokozatban és vésés)

Kombikalapácsok: három funkcióval (kalapácsfúrás, fúrás és vésés)

Fúrókalapácsok: két funkcióval (kalapácsfúrás és fúrás)

Vésőkalapácsok: egy funkcióval (vésés)

 

Metabo fúró- és vésőkalapácsok

Akkus kalapácsok SDS-plus
A 18 voltos kategóriába tartozó Metabo akkus kombikalapácsok a Metabo minden tetszőleges 18 voltos akkuegységével üzemeltethetőek. Mivel a kalapácsfúrás és vésés nagyon energiaigényes munka, javasolt a nagyteljesítményű akkucellákkal dolgozó LiHD akkuegységek használata, de éppúgy használhatóak a szokásos Li-Power akkuegységek is. A két legnagyobb akkus kombikalapács, a KHA 36-18 LTX 32 és a KHA 36 LTX akár 32 mm-es lyukat is képes betonban fúrni, gond nélkül. Az akkus kalapácsok lépést tartanak a hálózati SDS-plus fúró- és vésőkalapácsokkal is. Ebben a kategóriában találjuk meg a fent említett Metabo KH 18 LTX BL 28 Q gépet is, amelyet SET-ben ISA adapterrel a cikk írásakor a gyártó oldalán 390 ezer forint körüli áron kínál, beépített porelszívással és Metabo Quick cseretokmánnyal.

2-sebességes Multikalapácsok SDS-plus
A UHE 2660-2 Quick és a UHEV 2860-2 Quick típusokat találjuk itt. Mindkettő hálózati eszköz és tudják mind a négy funkciót: kalapácsfúrás, fúrás két fokozatban és vésés. UHEV 2860-2 Quick típus 3,4 J ütőenergiával rendelkezik.

Kombikalapácsok, SDS-plus
Hálózatról működő kombikalapácsok 2.2 J, 2.4 J, 2.9 J, 3 J, 3.1 J és 3.2 J ütőenergiákkal. Ebben a csoportban találjuk többek közt a KHE 2845 Q típust is, amely könnyedén megbirkózik a masszívabb felületekkel, de még is egy könnyű, egyszerűen használható gépről van szó.

Kombikalapácsok, SDS-max
Kombikalapácsok SDS-max befogással. KHEV 11-52 BL típust, akár 52 mm átmérőjű fúrószárral is használhatjuk, 18,8 J ütőenergiával dolgozik.

Vésőkalapácsok, SDS-max
Vésőkalapácsok SDS-max befogással, 7.1 J, 8.7 J és 18 J ütőenergiákkal. MHEV 11 BL vésőkalapács 18 J ütőenergiát biztosít.

Akkus kalapácsok, SDS-max
Itt a KHA 18 LTX BL 40 erőgépet találjuk, amely akkus kalapácsként 8,6 J ütőenergiával rendelkezik. Vario-Tacho-Constamatic (VTC) teljes hullámú 

elektronikával látták el, ennek eredményeképp az anyaghoz illő fordulatszámot tartja, amely terhelés mellett is konstans marad. Elektronikus lágyindítással kezdhetjük a fúrási munkálatokat a pontos kivitelezéshez. Metabo Quick tokmányt kapunk a gyors, szerszámmentes fúrótokmánycseréhez, így az SDS-plus és a hagyományos szárú fúrókkal is gyorsan állhatunk neki a munkának. Ezeken kívül kapunk LED munkalámpát is a fúrás helyének optimális megvilágításához.

 

Metabo SDS-plus tartozékok fúró- és vésőkalapácsokhoz

Az akkus kalapácsok SDS-plus szerszámfelfogatásával a betétszerszám villámgyorsan kicserélhető. A tökéletes munkaeredményekhez a kalapács mellett az alkalmazott betétszerszámok minősége is nagyon fontos szerepet játszik. A Metabo kiváló minőségű SDS-plus kalapácsfúrók és SDS-plus vésők széles választékát kínálja. Különböző, eltérő terméktulajdonságokkal rendelkező minőségi osztályok állnak rendelkezésre a fúrók és vésők területén a mindenkori követelményeknek megfelelően. A gyakran használt átmérőjű fúrók az összeállított készletben is rendelkezésre állnak, a mindenkori minőségosztályban. A Quick kalapácsok fában és fémben való fúráshoz is alkalmasak. A kalapácstokmány szerszám nélkül kicserélhető a mellékelt, hengeres szárú szerszámokhoz való gyorsbefogó fúrótokmányra. Így minden szokásos hengeres fa- vagy fémfúró is biztonságosan beszorítható és alkalmazható.

 

Pormentes fúráshoz betonban, kőben és falazatban

Ehhez az alkalmazáshoz fejlesztette ki a Metabo a KHA 18 LTX BL 24 Quick akkus kombikalapácsot. Beépített elszívócsatlakozással rendelkezik, ami lehetővé teszi a pormentes fúrást. A kompakt porelszívás, az ISA 18 LTX 24 gyorsan és szerszámmentesen rögzíthető az akkus kalapácsra. HEPA-szűrővel dolgozik, ami a legkisebb porrészecskét is felfogja fúrás közben. Az aktív porelszívás mellett a fúróteljesítmény 100%-ban megmarad. Az ISA 18 LTX 24 porelszívó egység tartozékként is megrendelhető és azt utólag is fel lehet szerelni.

 

SDS-plus, SDS-max

Röviden tekintsük át az SDS kialakítású szárak típusait. Az SDS, a Slotted Drive System rövidítése. Az SDS szárakat (legyen szó akár fúró- vagy vésőszárról) kedveljük egyszerű használatukért – a szárak cseréje egyszerű, nem igényel plusz szerszámot –, valamint nagyon kemény anyagoknál is eredményes és gyors munkát tudunk elérni. Az SDS szár előnye, hogy egy egyszerű rugós tokmányba illeszthető, így a fúró- és vésőszárakat egyszerűen, meghúzás nélkül rögzíthetjük a tokmányban. A fúrószár nincs szilárdan a tokmányban, hanem dugattyúként tud előre-hátra csúszni, nem csúszik el forgás közben a nem kör alakú szár keresztmetszet miatt, illeszkedve a tokmányhoz.

Három szabványos SDS-méret létezik: SDS-plus (vagy SDSplus vagy SDS+), SDS-Top és SDS-max. Az SDS-plus a legelterjedtebb a gyártott szerszámok számát tekintve, általában 4 mm-től 30 mm-ig terjedő átmérővel készülnek. A legrövidebb SDS-plus falazófúrók teljes hossza körülbelül 110 mm, a leghosszabb pedig 1500 mm. Az SDS-max elterjedtebb a nagyobb kombikalapácsoknál, a gyakori méretek 13 mm-es átmérőtől kezdődnek, egészen 44 mm-es átmérőig. Az SDS-Top nagyrészt megszűnt. A Hilti TE-S rendszere hasonló ezekhez az SDS-rendszerekhez, de csak vésésre tervezték (fúrásra nem) és olyan munkálatokhoz, amihez az SDS-Max már kevés.

 

Forrás: metabo.com


Tetszett a cikk?