Korpuszszorító a Kentech Kft. kínálatában

A szorítók mindig kényes téma az asztalosok körében. Elterjedt nézet, hogy a pillanatszorítókból sosem lehet eleget vásárolni. Az utóbbi évtizedekben a szorítópiacon is kialakult egyfajta specializáció. Mára egy tucatnál is többféle típust fejlesztettek ki a gyártók. A hagyományos pillanatszorítókon kívül a korpuszszorítók talán a legelterjedtebbek. Az IGM szorítói hibrid megoldást kínálnak. Első ránézésre a Bessey klónjáról van szó. A kérdés csak az, hogy minőségben állja-e a sarat a neves gyártóval.

Ha az anyagfelhasználást vizsgáljuk, akkor egyértelműen igen. Acélöntvényektől kezdve – a húzott acélból készült vezető rudakon át – a minőségi műanyagokig, mindent megtalálunk. Nem nyaklik, nem nyúlik. A menetes orsó kellően hosszú és a markolat is jó fogást biztosít. Ez utóbbi egyébként 90 fokban elforgatható (biztosítógyűrű elforgatását követően), így nagyobb erőt tudunk kifejteni. A piros színű védőtalpak könnyen tisztíthatók, ugyanakkor nem csúsznak el a felületen. Nagy felületük révén nem keletkezik benyomódás, így a tobzások is elhagyhatók. Bár meg kell jegyeznem, nagyobb erejű szorítás esetén bizonyos laminált forgácslapokat megbélyegezhetünk. Konstrukciómentes az olcsó kínai klónok típushibájától, a spontán lelazulástól. A 95 milliméteres csúszópofa könnyen mozog, akár egy kézzel is kezelhető.

A szorítók végén egy leszerelhető műanyag tartó is helyet kapott. Ennek a táblásításkor van nagy szerepe, ugyanis a szorító szárát vízszintesen tartja a feltámasztáson. Ugyanez az alkatrész akadályozza meg a csúszópofa véletlen lecsúszását a szárról. Amikor korpuszokat szorítunk össze, a tapasztalatlan felhasználók kön - nyen megsérthetik a szárral a bútor felületét. Ezt hivatottak kiküszöbölni az ugyancsak műanyagból készült, de kellően erős mozgatható távtartók. A csúszópofa átfordítható, így akár feszítésre is alkalmassá tehető a szerszám.


A műanyag távtartók könnyebbé teszik a munkát


Horganyzott öntvény alkatrész, kényelmes, elfordítható markolat…

A kipróbálásra kapott szorítók állták a sarat. A korpuszokat valóban winkliben tartották. Táblásításkor az anyagok nem csúszkáltak el egymáson, síkban maradtak. Keretek, sőt kávák szorítására is jó választás. 600-as, 1000-es és 1500-as méretben érhetők el.

A termékeket a Kentech Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre.

A cikk a Magyar Asztalos 2021. májusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


szerszamajanlo


Tetszett a cikk?