Häfele MAXIFIX 35 mm

A munkalapok összemarását követően még nem lélegezhetünk fel nyugodtan. Amikor már azt gondolnánk, hogy a nehezén túl vagyunk, jön a felismerés, hogy bizony a munkalap összehúzatására szolgáló vasalatok helyét még ki kell alakítanunk. Erre egy jó alternatíva a Häfele MAXIFIX 35 munkalap-összehúzója.

Több megoldás közül választhatunk. A hagyományos „kutyacsontnak” becézett munkalap-összehúzó a legelterjedtebb vasalat a piacon. Egyszerű, olcsó, ugyanakkor lassú és olykor idegtépően alattomos dolgokra képes a csuklónkkal. Egy frappáns megoldást kínál a Häfele a MAXIFIX-rendszer keretében. Az excentrikus összehúzó vasalatok megalkotója egy 35 mm-es furatba illeszthető excentrikus koronggal igyekszik a munkalapok összehúzását megkönnyíteni. Mindehhez csak egy szokásos pántfúró és egy felsőmaró szükséges, bár ez utóbbi is kiváltható egy 8-as fúrószárral.

Amennyiben a marósablonnal végezzük a munkalapok illesztését, úgy az egyik alkatrészre elvégezhetjük az összehúzó vasalat fészkét. Ügyeljünk, hogy a rövidebb sablonpozíciót válas - szuk, bár a Häfele kínálatában van hosszabb összekötő csap is (262.87.042).


262.87.042


Hibrid megoldás…

A másik alkatrészre a furat közepét 40 mm-re készítsük. A furat mélysége 20 mm legyen. A furatolások után össze is építhetjük a két munkalapot.

A MAXIFIX-ben két dolog a zseniális. Az egyik a nagy palástfelület, ami a szorítóerőt megfelelően oszlatja el a munkalap anyagszerkezetében. A másik, hogy egy 6-os imbuszkulc - csal elfordítva, gyorsan létrejön akívánt hatás. Ez a próbaillesztéskor is gyorsabb munkavégzést tesz lehetővé.

A bemutatóra a vasalatot a JAF Holz Ungarn Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre. Köszönjük a segítőkész együttműködést!

A cikk a Magyar Asztalos 2021. júniusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


hasznos-holmik


Tetszett a cikk?